Odenskog

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Odenskog
Stadsdel
Land Sverige
Kommun Östersunds kommun
Stad (tätort) Östersund
Distrikt Östersund
Koordinater 63°10′12″N 14°41′10″Ö / 63.17000°N 14.68611°Ö / 63.17000; 14.68611

Odenskog är en stadsdel i tätorten Östersund. I stadsdelen finns ett av Östersunds större köpcenter Lillänge samt många företag och industrier. Några av Östersunds större evenemangsarenor här. Såsom Östersundstravet, Storsjöbadet och Folkets Hus OSD.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Odenskog avgränsas i norr av stadsdelen Körfältet i form av Tegelbruksvägen, Stabsgränd, Inspektörsvägen och Hagvägen. I nordost av Europaväg 14 (E14). I söder och öster av stadsdelen Odensala genom Rådhusgatan och Tavelbäcksskolan söderut, Odenslingan och bostadsområdet Odenskogsvägen i sydöst samt Hagvägen och Lillsjöns naturområde i öster. I väster av Odenslund genom Krondikesvägen, Fagerbacken, Hyggesvägen och Tegelbruksvägen.

Stadsdelen är, liksom stora delar av Östersund, relativt kuperad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det fanns länge ett motstånd mot etablering av industrier i Östersund. Staden och regionen saknade tradition som industriort och man var rädd att industrin skulle orsaka nedsmutsning och därmed störa de satsningar man gjort på turismen. I början av 1960-talet började det starka motståndet ge vika och kommunen började planera för industriområden.[1]

Kommunen köpte mark i stadsdelarna Lugnvik och Odenskog och arbetade fram stadsplaner för områdena.

Industrier[redigera | redigera wikitext]

I Odenskog finns många industrier och andra former av företag. Woolpower som säljer olika former av kläder världen över har sitt huvudsäte här.

Intressanta byggnader[redigera | redigera wikitext]

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I Odenskog ligger en av Östersunds största konsert och eventarenor Folkets Hus OSD.[2] I samma komplex ligger även Östersunds Kultur och Musikskola[3] och Estrad Norr.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]