Odeon (skivmärke)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Odeon
OdeonA162457b.jpg
Etikett till tyskinspelad utgåva på Odeon avsedd för svensk marknad 1929. Melodin är ur den första svenska ljudfilmen Säg det i toner.
Grundat1903
PlatsTyskland Tyskland
GenrePopulärmusik, klassisk musik med mera

Odeon, tyskt skivmärke, grundat 1903 av Max Strauss och Heinrich Zunz inom ramen för deras bolag International Talking Machine Company, vilket 1911 förvärvades av den i Tyskland verksamme svensken Carl Lindström och blev en del av dennes Carl Lindström AG. 1931 blev Odeon en del av paraplyorganisationen EMI.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Enkelsidig Odeon-skiva.
(Baksidan med logon).

Odeon var ett av de ledande tyska skivmärkena under 78-varvsepoken och exporterades även till stort antal andra länder både inom och utom Europa. Bland annat hade Odeon en mycket framträdande plats på den svenska skivmarknaden med många populära svenska artister i sitt stall, däribland Ernst Rolf, Fridolf Rhudin, Zarah Leander, Sven-Olof Sandberg, Lasse Dahlquist och Sigge Fürst.

Odeon var också det första skivbolaget som gav ut dubbelsidiga grammofonskivor (1904).

Under 1920-talet hade Odeon ett nära samarbete med de amerikanska skivbolagen Okeh och Columbia, vilket ledde till att många intressanta inspelningar från USA, bland annat av jazz, kom att utgivas på Odeon i Europa. Särskilt värd att notera är i detta sammanhang den "Odeon-Swing-Music-Series" som bolaget utgav mitt under Adolf Hitlers tid vid makten. Eftersom jazz och swing i Tredje riket betraktades som Entartete Musik producerades dessa skivor endast för export.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]