Ola Ahlvarsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ola Ahlvarsson
OLA Ahlvarsson.jpg
Född24 mars 1970 (49 år)
Stockholm
NationalitetSverige
SysselsättningEntreprenör
ArbetsgivareHandelshögskolan i Stockholm
Webbplatshttp://www.olaahlvarsson.com
Redigera Wikidata

Bror Ola Ahlvarsson, född 24 mars 1970, är en svensk entreprenör och idrottsman.

Ahlvarsson är entreprenör och företagsbyggare sedan början på 90-talet. Ahlvarsson har omnämnts som en av de tio främsta europeiska internetentreprenörerna 1999 av Wall Street Journal och fick ett liknande omnämnande i Business Week och Financial Times året därpå. År 2000 utsågs han dessutom till en av framtidens ledare vid prestigetyngda World Economic Forum, som varje år hålls i schweiziska Davos.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Under 1990-talet var Ahlvarsson med och startade och/eller utvecklade ett flertal bolag, däribland skottsäker väst-företaget Swedish Body Armour Group, snabbmatskedjan Soups&Subs, Musiczone och Interactive Media Webstore. Ahlvarsson var 1997 en av grundarna till webbplatsen Boxman, det då största europeiska e-handelsföretaget, men som senare gick i konkurs (två år efter det att Ahlvarsson slutat). Boxman grundades av två olika entreprenörsgrupperingar, en med rötter i Musiczone med Fredrik Sidfalk, Ola Ahlvarsson och Gustaf Burström, den andra med rötter i Videobutiken-kedjan ledd av Krister Hanner, Kent Granat, Bill Odqvist och Håkan Damberg. Bolaget finansierades av bland andra SAS legendariska VD Jan Carlzon och Kjell Spångberg. Ahlvarsson var Vice President International och ansvarade för att bygga bolagets internationella verksamhet i Europa.

Han är sedan 1999 styrelseordförande och en av grundarna till Result, ett företag som hjälper andra företag att expandera internationellt, dels som rådgivare, dels som interim management och ibland som delägare. Result finns representerat i 14 länder. Result har hjälpt over 200 företag växa internationellt. Result har bland annat haft delägande i webbplatserna torget.se och letsbuyit.com innan bolagen såldes vidare. Ahlvarsson har en portfölj av innehav så som telecombolaget FON, Ulvhälls Herrgård, Sellbranch, Wemind, Antipode Wines, Result samt i Internetkonferensen SIME. Ola Ahlvarsson är dessutom huvudägare i Internetportalen Spray.se, dejtingtjänsten Spraydate.se och Passagen samt största enskilda ägare i börsnoterade Keynote Media Group som bland annat äger tidningarna Nojesguiden och Rodeo.

Ahlvarsson är styrelseledamot/advisory board medlem i Emmy award vinnande Company P, Budo & Fitness Stores och Magazine Connoisseur. 2009 blev han invald i World Economic Forums jury för Technology Pioneers.

Ahlvarsson jobbar även som lärare vid Stockholm School of Economics in Riga, en systerhögskola till Handelshögskolan i Stockholm.

Talare[redigera | redigera wikitext]

Ahlvarsson är en flitigt anlitad talare på konferenser och industrievent som till exempel Le Web Paris, Tech Talk Menorca, DLD, PICNIC Amsterdam, World knowledge forum in Seoul, "Global Internet Summit" och "European Online Publishing Conference".

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

"Top Ten Leading European Internet Entrepreneurs 1999" av Wall Street Journal. Business Week (januari 2000), Financial Times (maj 2000). Ahlvarsson har blivit inbjuden till World Economic Forum i Davos, och där utnämnd till Young Global Leader

Kampsport[redigera | redigera wikitext]

Ahlvarsson har svart bälte 4 dan i Karate (Goju Ryu). Hans tävlingsmeriter inkluderar Världsmästare i Goju Ryu 1991 (IOGKF) i Naha Okinawa samt Europamästare i samma organisation 1994. Han blev svensk mästare i Kung Fu 1996 och samma år svensk kickboxningsmästare. 1991 placerade han sig på tredje plats i VM i Tae kwon Do (TAGB). Ahlvarsson blev världsmästare i kickboxning (World Association of Kickboxing Organizations) 1997 i Dubrovnik.

Non profit[redigera | redigera wikitext]

Ola Ahlvarsson är grundare till SIME Nonprofit, en internationell sammankomst där den ideella sektorn bereds möjlighet att lära sig mer om hur digitala media och Internet kan användas för att hjälpa människor mer effektivt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]