Olavs drömmar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olavs drömmar
FörfattareJon Fosse
OriginaltitelOlavs draumar
OriginalspråkNynorska
ÖversättareUrban Andersson
LandNorge Norge
Förlag för förstautgåvanDet Norske Samlaget
Utgivningsår2012
Först utgiven på
svenska
2015

Olavs drömmar (nynorska: Olavs draumar) är en kortroman från 2012 av den norske författaren Jon Fosse. Den handlar om Alida och Asle, ett ungt par som har slagit sig ned utanför Bjørgvin med sin nyfödde son, och antagit namnen Åsta och Olav för att undgå upptäckt för ett brott de har begått. När Asle/Olav besöker staden för att köpa en guldring åt Alida blir han igenkänd och infångad.

Romanen är den andra delen i en trilogi; den föregicks av Sömnlösa från 2007 och följdes av Kvällning från 2014. Trilogin tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2015.[1]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Ane Farsethås på Morgenbladet kallade boken "en osedvanligt handlingsorienterad Fosse-utgivning. Här berättas, utan särskilda krumsprång, en enkel och direkt historia om en man som har begått en förbrytelse, som har ett gott hjärta och vill det rätta, men som likväl brutalt släpas till schavotten som offer för en lag utan nåd. Undergångsdömd kärlek, orimliga pinor, bråd död – det låter som något man från ett annat håll gärna skulle vilja kalla en skillingsvisa."[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jon Fosse fick Nordisk rådets litteraturpris för 'Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd'”. Nordiska rådet. 27 oktober 2015. https://www.norden.org/sv/news/jon-fosse-fick-nordisk-radets-litteraturpris-trilogien-andvake-olavs-draumar-kveldsvaevd. Läst 29 oktober 2015. 
  2. ^ Farsethås, Ane (2 februari 2012). ”Tradisjon i hvert komma” (på norska). Morgenbladet. http://morgenbladet.no/boker/2012/tradisjon_i_hvert_komma. Läst 14 oktober 2015. ”en usedvanlig handlingsorientert Fosse-utgivelse. Her fortelles, uten særlige krumspring, en enkel og direkte historie om en mann som har begått en forbrytelse, som har et godt hjerte og vil det rette, men som likevel brutalt slepes til skafottet som offer for en lov uten nåde. Undergangsdømt kjærlighet, urimelige pinsler, brå død – det lyder som noe man fra en annen kant gjerne ville kalt en skillingsvise.” 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]