Ole Nydahl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ole Nydahl

Ole Nydahl, född 19 mars 1941 i Köpenhamn, är en lärare i tibetansk buddhism. Han har sedan 1972 - på begäran av sin lärare den 16:e Karmapa – använt sitt liv till att sprida kunskapen om tibetansk buddhism. Han är i dag en välkänd lama i västvärlden. Han reser varje år jorden runt två gånger för att hålla föredrag och kurser i buddhism.

Lama Ole Nydahl är en erkänd meditationsmästare och har tillsammans med sin fru Hannah Nydahl startat 530 buddhistiska center och grupper över hela världen. Han är särskilt känd för sin klara och friska stil, som bryter varje föreställning om andlighet som något upphöjt och stelt.

Han föddes 1941 och växte upp norr om Köpenhamn. Efter filosofistudier vid Köpenhamns universitet gifte han sig med Hannah och de båda for på bröllopsresa till Nepal 1968.

Här mötte de överhuvudet för Karma Kagyu-linjen, den 16:e Karmapa, och blev hans elever. Efter tre-fyra års intensiv träning i buddhistisk filosofi och meditation åkte de tillbaka hem för att starta sitt första buddhistiska center i Köpenhamn.

Sedan tog saker och ting fart och lama Ole Nydahl har i dag tusentals elever i över 50 länder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]