Olga Alexandrovna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olga Alexandrovna
Olga Alexandrovna ca 1910
Personfakta
Född 13 juni 1882
Sankt Petersburg, Ryssland
Död 24 november 1960 (78 år)
Toronto, Kanada
Frälse/adelsätt Holstein-Gottorp-Romanov
Far Alexander III av Ryssland
Mor Maria Fjodorovna
Familj
Gift 1901
Make/maka Peter av Oldenburg
Familj 2
Gift 2 1916
Make/maka 2 Nikolaij Kulikovsky
Barn med 2 Tihon
Guri

Olga med sin andre make, Nikolaij Kulikovsky

Olga Alexandrovna av Ryssland, född 13 juni 1882Peterhof utanför S:t Petersburg, död 24 november 1960 i Toronto, var en rysk storfurstinna, yngsta dotter till tsar Alexander III av Ryssland och Maria Fjodorovna.

Hon växte upp mestadels på slottet Gatchina utanför Sankt Petersburg, med endast enstaka besök i huvudstaden. Familjen förde ett stilla, sammansvetsat liv, avbrutet av uppskattade besök hos släkten på Fredensborgs slott i Danmark och sommarferier på Krim eller i Finland, där tsaren hade skaffat sig en jaktstuga.

Olga debuterade i sällskapslivet 1900 och gifte sig 1901 på slottet Gatchina med den mycket äldre prins Peter av Oldenburg (1868-1924). Äktenskapet var rent formellt och utvecklades aldrig till ett förhållande; maken var en notorisk spelare och troddes allmänt vara homosexuell och äktenskapet fullbordades aldrig. Olga tros ha tackat ja på sin mors begäran, delvis för att få leva ett självständigt liv borta från modern och delvis för att slippa gifta in sig i ett utländskt kungahus. År 1903 inledde hon ett förhållande med kapten Nikolaij Kulikovsky (1881–1958), som efter att maken anställt honom som livvakt fick bo i deras hus, förhållandet var känt men inte erkänt.

Olga uppträdde ofta som ersättare för tsaritsan i officiella sammanhang, även om hon hade svårt för representation. Hon hade en nära relation till tsarfamiljen och tog från 1909 ofta med sin bror tsarens döttrar ut i sällskapslivet; hon tyckte inte om Rasputin men kritiserade honom inte öppet.

Under första världskriget tjänstgjorde hon som sjuksköterska för Röda korset så nära gränsen att hon utsattes för skottlossning och därför belönades med en medalj. År 1915 fick hon tsarens tillstånd till skilsmässa och gifte 1916 om sig med Kulikovsky. Hennes sjukhus omlokaliserades sedan till Kiev, där hon befann sig vid utbrottet av ryska revolutionen 1917. Hon internerades med sin mor och syster på Krim, och den lokala sovjeten hade planer på att avrätta dem. Avrättningen blev dock inte av på grund av gräl mellan den lokala och den centrala sovjeten, och 1918 erövrades området där de hölls fångna av tyskarna och, vid krigsslutet, av de vita under ryska inbördeskriget.

Hennes mor och syster lämnade landet med ett brittiskt fartyg, men Olga och hennes man reste till Kaukasus, varifrån de 1919 evakuerades till Turkiet och slutligen fortsatte till Danmark, dit modern hade flytt och där familjen köpte en gård på Jylland. Hon fungerade också tidvis som moderns sällskap och sekreterare.

Olga mötte 1925 Anna Anderson i Berlin. Under andra världskriget blev familjen internerade på ett hotellrum under två månader då hennes söner hade tjänstgjort i danska armén, men de drog också på sig beskyllningar för nazism-vänlighet då de gav stöd åt de ryssar som lät värva sig i tyska armén för att slåss mot Sovjetunionen. Detta ledde också till att Sovjetunionen vid krigsslutet 1945 i ett brev till den danska regeringen anklagade Olga för konspiration mot Sovjetunionen. De sovjetiska truppernas närvaro i Tyskland gjorde att familjen beslöt att emigrera till Kanada, vilket de också gjorde 1948, där man fortsatte som farmare. I äktenskapet med Kulikovsky föddes sönerna Tihon (1917–1993) och Guri (1919–1984).

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaj I av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra Feodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander III av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludvig II av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmine av Baden
 
 
 
Olga Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelm av Beck-Glücksburg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kristian IX av Danmark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise Karolina av Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Fjodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelm av Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise av Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise Charlotta av Danmark
 
 
 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.