Hoppa till innehållet

Olivia Twist

Från Wikipedia

Olivia Twist är en TV-serie, skapad av Lars Bill Lundholm, som visades under mars och april 2002 på SVT1. Den visades i början av 2007 i repris på samma kanal. Serien är i grunden baserad på Charles Dickens bok Oliver Twist, men den är omarbetad för att passa in i vår samtid och man har vänt på huvudrollens könsroll. Charles Dickens nämns dock inte som originalförfattare till ursprungshistorien i eftertexterna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Olivia Andersson är en föräldralös 13-årig flicka som bor hos den snåla och elaka fostermodern fröken Gun-Britt Mann någonstans i Värmland och blir mobbad både hemma och i skolan, så även av en lärare, av vilken hon ofta kallas vid sitt öknamn ”Olivia Twist”. Fostermodern, eller ”käringen Mann” som hon genomgående omnämns av de flesta i serien, tycker att den frispråkiga Olivia är uppstudsig och ser till att hennes älskare, socialbyrådirektören herr Gerhard Bumble, tillfälligt omplacerar henne hos begravningsentreprenören herr Tranberg.

Makarna Tranberg har redan två ungdomar, Noa och Charlotte, inneboende och arbetande hos sig. Även dessa tar tillfället i akt att mobba den bortkomna Olivia, vars nerver inte tål att hantera lik och orsakar henne svimningsanfall. Efter en tid söker ett av ”käringen Manns” andra fosterbarn, pojken ”Dicken”, upp Olivia. Han har hört sin fostermor tala med herr Bumble om en släkting till Olivia, en viss ”Leffe Monks”, som tydligen bor i Stockholm. Olivia blir glad eftersom hon hela tiden har fått höra att hon inte har några släktingar. I samtalet mellan herr Bumble och ”Gunsan”, som herr Bumble kallar henne, framgår det även att paret avser bedriva utpressning mot Leif Monks.

Efter ytterligare en tid hos makarna Tranberg får Olivia nog och rymmer till Stockholm med hjälp av en snäll lastbilschaufför som ger henne skjuts. Där, på en restaurang vid Strömparterren, där hennes mor en gång sägs ha arbetat som servitris, möter hon den skumme ”Räven” som leder henne till ”Fabriken”, en gammal industribyggnad som utgör högkvarteret för en kriminell liga som gör räder och stölder och leds av den insmickrande men paranoide Fagerlund.

Väl där blir hon god vän med den prostituerade Nancy, som återkommande blir misshandlad av sin hallick Bill Sykes, alltid åtföljd av sin bullterrier ”Bull”. Efter en kort tid söker Olivia med hjälp av telefonkatalogen kontakt med Leif Monks, som vid hennes oanmälda besök inte låtsas veta om henne och hävdar att den verklige Leif Monks har emigrerat till Argentina.

Djupt besviken återvänder Olivia till ”Fabriken”. Vid ett misslyckat rån mot en lunchrestaurang i Gamla stan, ägd av krögaren herr Torsten ”Totte” Brunander och hans hustru Mimmi, tappar rånarna, ”Räven” och Bill Sykes, bort Olivia. Hon blir kvar hos de snälla krögarna, men hon saknar trots makarna Brunanders varma omsorg ”Fabriken” och vänskapen med Nancy.

Lojal som hon är känner hon sig tvungen att återvända till ”Fabriken”. Under hennes bortovaro har den paranoide Fagerlund blivit utom sig av rädsla för att Olivia skulle ha avslöjat något om vad som pågår bakom ”Fabrikens” anonyma fasad och försöker, med hjälp av ”Räven”, att hålla henne fången. Olivia, som inte känner sig säker på var hon egentligen hör hemma, gör flera flyktförsök, men återförs gång på gång till Fagerlund, som säger att han ”är orolig för henne”.

Efter ännu ett misslyckat rån i en våning vid Strandvägen 37 lyckas Olivia än en gång komma bort från ”Räven” och Bill Sykes och hamnar nu hos en ny familj, Pascal, där dottern i huset, Rose, håller Olivia gömd i sitt rum utan att hennes mor vet om det. Nancy bestämmer sig efter en tid att hjälpa Olivia att slippa sina fångvaktare i ”Fabriken” för gott. Hon tar kontakt med herr Brunander och vädjar till dem att hjälpa henne att hjälpa Olivia, vilket hon inte anser sig kunna klara själv.

Samtidigt måste hon berätta för herr Brunander vad som pågår i ”Fabriken”. Ovetande om att ”Räven” har följt efter henne får hon en kort tid efteråt oanmält hembesök av en rasande Bill Sykes, som misshandlar henne så illa att hon är nära döden. Polisen blir nu inkopplad och gör så småningom ett tillslag mot ”Fabriken”, i synnerhet med avsikt att komma åt den nu efterlyste Bill Sykes.

Bill Sykes bestämmer sig för att göra sig av med bullterriern ”Bull” för att inte bli igenkänd. Han stoppar in hunden in en säck och dumpar den i vattnet, men hunden överlever och simmar mot land. Bill Sykes återvänder till ”Fabriken” för att söka skydd, vilket han inte får av vare sig Fagerlund eller någon av de andra. Desperat kidnappar Bill Sykes Olivia och håller henne under både kniv- och pistolhot som gisslan på taket på en närliggande pråm.

Gisslandramat slutar med att Bill Sykes omkommer, anfallen av sin egen hund ”Bull” och av denna nedknuffad från pråmen. Under tiden har herr Brunander börjat undersöka Olivias förflutna. Spåren leder honom både till herr Bumble och Leif Monks, som visar sig vara Olivias halvbror. Leif Monks har lyckats få herr Bumble att radera alla uppgifter om Olivia ur det lokala folkbokföringsregistret.

Det visar sig trots detta att ”käringen Mann” i sällskap med herr Bumble har besökt Leif Monks i Stockholm och fortsatt att utpressa honom på pengar för att hålla tyst om omständigheterna kring Leif Monks. Leif Monks, som är en tämligen välbeställd man, vill hålla Olivia så ovetande som möjligt om det faktum att han är kvar i Sverige eftersom han då måste dela sitt arv efter deras far, den nu framlidne herr Vincent Monks, med henne.

Herr Brunander konfronterar Leif Monks, som snabbt ger upp när han inser hur mycket herr Brunander vet. Olivia får därigenom upprättelse och byter namn till Olivia Flemming efter sin mor fröken Agnes Flemming. Leif Monks tvingas betala hela Olivias framtida utbildning. Herr Bumble och ”käringen Mann” åtalas. Olivia blir kvar hos makarna Brunander och besöker i sällskap med Rose den svårt skadade Nancy på sjukhuset. I den sista scenen i det sista avsnittet ser Olivia från makarna Brunanders restaurang hur ”Räven”, som har klarat sig undan polisen, leende passerar som en fri man.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]