Olivträd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olivträd
Olea europaea - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-229.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljSyrenväxter
Oleaceae
SläkteOlea
ArtOlivträd
O. europaea
Vetenskapligt namn
§ Olea europaea
AuktorLinné
Utbredning
Olea europaea range.svg
Hitta fler artiklar om växter med

Olivträd (Olea europaea) är ett träd vars frukter är oliver, som bland annat används för att framställa olivolja. Själva ordet olja (grekiska elaion) är för övrigt en avledning till oliv (grekiska elaiá).

Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande. De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare. Pollineringen sker i stället med vindens hjälp.

Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt. Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst. Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt. Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta.

Olivträd är en förmögenhetstillgång. Exempelvis på Cypern förekommer det att olivträden har en ägare – i en olivlund kan det vara flera ägare till individuella träd – och marken träden växer på en annan ägare. Vid tomtköp räcker det alltså inte att köpa bara marken, utan varje individuellt olivträd, som står på tomten, måste köpas av dess individuella ägare[källa behövs].

I antikens Grekland var olivträden heliga och man fick varken hugga ner eller bränna dem.[1]

Olivträd

Olivträ har gulrödbrun färg och är ådrat i ett oregelbundet mönster som gör detta träslag eftertraktat för finsnickeri. Används ofta till svarvning av diverse konstföremål.

Olivträdet i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Första Mosebok berättar om hur syndafloden är länkat med olivträd, där Noa sänder ut en duva till den översvämmade jorden. Duvan återvänder med ett olivblad i näbben och det blev en fredssymbol i fredsduvan.

I heraldik används en olivkvist för att beteckna fred.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 'Mytologiboken, Stockholm 1994, s.21

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]