Olmützpunktationerna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Olmützpunktationerna eller Fördraget i Olmütz var en överenskommelse mellan Preussen och Kejsardömet Österrike som ingicks 29 november 1850 i Olmütz (Olomouc, dagens Tjeckien).

Vid trekungamötet mellan Sachsen, Hannover och Preussen hade grunden till ett tyskt statsförbund tagits. Erfurtparlamentet återuppväcktes som ett unionsparlament. Bayern och Württembergs kungar sökte dock i stället stöd hos Österrike, som såg ett hot i en annan tyskspråkig makt inom Tysk-romerska rikets domäner. 30 september 1849 träffades dock som eftergift åt Österrike avtal om ett interimsstyre av parlamentet där Preussen och Österrike fick högsta makten. Det pågående Slesvig-holsteinska kriget fick även Ryssland att känna sig hotade av Preussens ökade makt, och tillsammans med Österrike kunde man nu tvinga Preussen att backa i unionsfrågan.

27-29 november hölls ett möte i Olmütz mellan Otto Theodor von Manteuffel och Felix zu Schwarzenberg som 29 november resulterade i Olmützpunktationerna, som innebar att Preussen slog till reträtt i unionsfrågan och till och med gick med på att avbryta sin konventionspolitik med de mindre staterna i Tyskland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 711 
  • Världshistorien berättad för svenska folket, Johan Bergman och Emil Svensén. band 7, s 66-68.