Oloph Bexell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oloph Bexell
Född6 juni 1947
Kalmar
NationalitetSverige
Sysselsättningprofessor
ArbetsgivareUppsala universitet
Redigera Wikidata

Oloph Eric Fingal Bexell, född den 6 juni 1947 i Kalmar, professor emeritus i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och präst i Svenska kyrkan.

Bexell härstammar från den småländska prästsläkten Bexell, och är son till kontraktsprosten Carl Bexell och Märtha Björkman samt kusin med etikprofessorn Göran Bexell och författarinnan Eva Bexell.

Oloph Bexell blev teologie kandidat 1974 och prästvigdes för Växjö stift samma år. 1988 disputerade han i kyrkovetenskap, och projektanställdes samma år vid Svenska kyrkans nämnd för undervisning och utbildning. Han fick sedan forskartjänst (Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond) i kristendomens historia vid Uppsala universitet 1989–1991. Han erhöll docentkompetens i kyrko- och samfundsvetenskap 1990. 1992–2000 arbetade Bexell som universitetslektor i samma ämne. Han blev professor i kyrkovetenskap 2000, och var det i kyrkohistoria 2006–2014, samt var under den tiden ämnesföreträdare i ämnet.

Han är tidigare prodekanus vid Teologiska fakulteten i Uppsala, och fram till 2015 ordförande i Svenska kyrkohistoriska föreningen. Han är preses i Samfundet Pro Fide et Christianismo, vice preses i Kungl. Vetenskapssamhället i Uppsala och ledamot av Kungl. Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia samt Nathan Söderblom-Sällskapet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]