Omar Torrijos

Från Wikipedia
Omar Torrijos skriver under Carter–Torrijos-traktaten 1977.

Omar Efraín Torrijos Herrera, född 13 februari 1929 i Santiago i Veraguas, död 31 juli 1981 i Coclesito nära Penonomé i Coclé, var en panamansk officer och politiker. Han var landets ledare 1968–1981 (men dock inte president).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Torrijos var chef för Nationalgardet i Panama, och blev landets starke man efter en kupp 1968. År 1972 tog han över den högsta exekutiva makten i landet, utan att formellt ha blivit president.

Torrijos förde en brutal politik mot oppositionen. Han hade dock ett brett folkligt stöd i Panama och var en viktig personlighet i De alliansfria staternas organisation. Han bidrog med viktigt stöd till sandinisternas kamp i Nicaragua och var en av ytterst få latinamerikanska ledare som hade ett gott förhållande till Kuba.

År 1977 undertecknade han Carter–Torrijos-traktaten med USA om ett övertagande av Panamakanalen 1999.

Han omkom när hans flygplan havererade på väg till Coclesito med sju personer ombord. Det har spekulerats i att USA dödade Torrijos för att Noriega skulle bli Panamas statschef och därefter omförhandla kontraktet om Panamakanalen med USA.[källa behövs]

Torrijos är far till Panamas senare president Martín Torrijos. Graham Greene har skrivit om Torrijos i boken Getting to Know the General (1984).

Källor[redigera | redigera wikitext]