Omloop Het Nieuwsblad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Omloop Het Nieuwsblad
Lokalt namn: Omloop Het Nieuwsblad
Region: Flandern, Belgien
Datum: Början av mars
Typ: Endagslopp
Historia
Första upplagan: 1945
Antal upplagor: 66
Förste vinnare: Jean Bogaerts, Belgien
Senaste vinnare: Sebastian Langeveld, Nederländerna
Flest segrar: Ernest Sterckx, Belgien
Joseph Bruyère, Belgien
Peter Van PetegemBelgien
alla 3 gånger

Omloop Het Nieuwsblad (tidigare kallas Omloop "Het Volk" och Het Volk) är en cykeltävling i Östflandern, Belgien. Det är en endagstävling, en semiklassiker, och är den tävling som inleder säsongen i norra Europa. Tävlingen går av stapel den sista lördagen i februari eller den första i mars. Cykeltävlingen Kuurne-Bryssel-Kuurne startar dagen därpå. Tävlingen ses ofta som en mindre variant av Flandern runt och många vägavsnitt förekommer i båda tävlingarna.

Tävlingen startade 1945 av tidningen Het Volk, tidningen Het Nieuwsblad höll då redan i Flandern runt. När Het Volk lade ned under 2008 och gick samman med Het Nieuwsblad och De Gentenaar, den nya organisatören blev Het Nieuwsblad och tävlingen fick namnet Omloop Het Nieuwsblad.

Vädret i tävlingen har ibland ställt till det för tävlingen med bland annat snö. Snö föll på natten innan tävlingen 1955, 1974 och 1988, de gångerna blev tävlingen inte inställt. 1971 blev datumet för tävlingen flyttat på grund av snö och gick av stapel tre veckor senare i slutet av mars. Samtidigt flyttades GP Pino Cerami till ett annat datum. Tävlingen ställdes in helt 1986 och 2004 på grund av snö, medan tävlingen ställdes in av andra anledningar 1960, bland annat på grund av ett bråk mellan organisatörerna och Union Cycliste Internationale (UCI). Organisatörerna ansåg att UCI hade gett andra tävlingar bättre datum och Het Volk valde därför att ställa in tävlingen som en protest.

Mestadels belgiska cyklister har vunnit lopper, bara tre cyklister utanför norra Europa har vunnit tävlingen: italienarna Franco Ballerini, Michele Bartoli och Filippo Pozzato. Italienaren Fausto Coppi vann tävlingen 1948 men var diskvalificerad från tävlingen då han hade tagit ett hjul från en cyklist som inte tillhörde Coppis stall.

Joseph Bruyère (1974, 1975 och 1980), Ernest Sterckx (1952, 1953 och 1956) och Peter van Petegem (1997, 1998 och 2002) har alla vunnit tävlingen tre gånger under sina karriärer. Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens och Johan Museeuw vann tävlingen två gånger under sina karriärer.

Ingen cyklist har hittills vunnit Omloop Het Volk, Gent-Wevelgem och Flandern runt under ett och samma år. Nederländaren Jaan Raas och belgaren Eddy Merckx har båda två lyckats vinna Omloop Het Volk och Gent-Wevelgem under ett år och de slutade båda trea på Flandern runt det året. Noel de Pauw (1956) och Tom Steels (1996) har också vunnit Omloop Het Volk och Gent-Wevelgem under samma år.

Vinnare[redigera | redigera wikitext]

2015 : Niki Terpstra (2), Ian Stannard (1) et Tom Boonen (3).

Amatörer[redigera | redigera wikitext]

Juniorer[redigera | redigera wikitext]

Kvinnor[redigera | redigera wikitext]

Le Circuit Het Volk féminin startade säsongen 2006. Sedan 2009 kallas tävlingen Women's Omloop Het Nieuwsblad.