Omnibus (Anders Zorn)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Omnibus I
Anders Zorn Omnibus.jpg
KonstnärAnders Zorn
Basfakta
TillkomstårOmkring 1890
TypOljemålning på duk
Mått (h×b)99,5 × 66 cm 
PlatsNationalmuseum, Stockholm

Omnibus är en målning av Anders Zorn som finns i två utförande. Den ena är från omkring 1890 och finns på Nationalmuseum i Stockholm.[1] Den andra är från 1892 och ägs av Isabella Stewart Gardner Museum i Boston i USA.[2] Både versionerna är oljemålningar på duk.

Omnibus är en äldre benämning för buss. Det elektriska kvällsljuset på de stora boulevarderna i Paris fascinerade Zorn. I impressionistisk stil skildrade Zorn ensamhet i den moderna stadens vimmel. Ljuset reflekteras i omnibussens immiga fönster och sprids över passagerarnas ansikten och kroppar. Huvudfiguren i bilden är den unga kvinnan med den fyrkantiga hattasken. Bakom henne skymtar en prostituerad kvinna. Båda representanter för den moderna staden med dess kommersiella lockelser och faror.

Omnibuss II, den version som finns i Boston, är något större än målningen på Nationalmuseum och mäter 126 x 88 cm. I samband med att Zorn i Chicago 1893 sålde målningen till den amerikanska konstsamlaren Isabella Stewart Gardner uppstod en nära vänskap dem emellan. Året därpå avporträtterade Zorn henne i Venedig och även den målningen finns på museet i Boston som bär hennes namn.

Zorn utförde även flera etsningar av samma motiv. Dessa återfinns bland annat på Thielska galleriet, Cleveland Museum of Art, Nationalmuseum och Isabella Stewart Gardner Museum.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]