Vård- och omsorgsprogrammet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Omvårdnadsprogrammet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Vård- och omsorgsprogrammet (VO), före Gy 2011 kallat Omvårdnadsprogrammet, är ett av det svenska gymnasiets nationella program. Liksom övriga gymnasieprogram omfattar utbildningen tre år. För de elever vid komvux som redan har gymnasiekompetens och endast behöver läsa programmets kärnämnen är studietiden ett och ett halvt år.

Numera finns det ett flertal inriktningar, varav de två största är psykiatri och sjukvård. Efter att ha läst psykiatri har man kompetens att arbeta som mentalskötare, medan inriktningen sjukvård i första hand förbereder för arbete på sjukhus. Utöver dessa finns inriktningar inom exempelvis demens, utvecklingsstörning, handikapp, barn- och ungdomssjukvård samt akutsjukvård. Olika skolor erbjuder varierande inriktningar och kursutbudet avgörs av de lokala lärarnas specialkunskaper.

Efter studierna har eleverna möjlighet att arbeta bland annat som undersköterska, mentalskötare eller habiliteringsassistent. Det är också vanligt att arbeta inom hemtjänsten.

Tidigare hade programmet en gren för tandvård, som utbildade tandsköterskor. Utbildningen ges numera inom ramen för Kvalificerad yrkesutbildning.[uppdatering behövs]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Omvårdnadsprogrammet ersatte den tidigare vårdlinjen vid mitten av 1990-talet. I motsats till vårdlinjen ger omvårdnadsprogrammet inte behörighet att läsa vidare till sjuksköterska utan komplettering av vissa teoretiska ämnen.[källa behövs] Det ledde till att ungdomar med ambitionen att läsa vidare i stor utsträckning övergav programmet, och antalet elever liksom antagningspoäng har därför sjunkit.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]