Ope IF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ope IF
HemortÖstersund, Sverige
Aktiv30 januari 1922-
Tidigare namnOpe skidlöparklubb
VerksamhetFotboll
Tidigare verksamhetBandy
Nordisk skidsport
Gymnastik, Bordtennis, Orientering
AnläggningTorvallens IP
FörkortningOIF
EvenemangDans, bingo

Ope IF, grundad den 30 januari 1922, är en idrottsförening i Ope i Östersund vars främsta verksamhet är fotboll, där herrarna spelat i Sveriges näst högsta division och damerna i högsta på 1970- och 1980-talen. Även bandy, nordisk skidsport och sportgymnastik har utövats, och fram till 1933 hette klubben "Ope skidlöparklubb"[1].

Grenar[redigera | redigera wikitext]

I bandy har Ope IF spelat i Sveriges näst högsta serie. 1974 bildades Östersunds BS, som tog över bandyn.

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Ope IF:s herrar spelar till och från i Division 3 respektive Division 4 Jämtland/Härjedalen sedan slutet av 1990-talet. Hemmaplan är Torvallens IP nära byn Ope, mellan centrala Östersund och Brunflo. Ope IF:s storhetstid var under 1970-talets mitt och första halvan av 1980-talet då laget spelade i Division II, som då låg närmast under Allsvenskan, och var vid några få tillfällen ett topplag i denna men slutade som bäst på åttonde plats 1981. 1993 spelade Ope sin totalt tionde säsong i andradivisionen, som då hette Division 1, men sejouren blev endast ettårig.

Ope IF:s damer har sedan 2012 inte varit längre ner än Division 2 eller högre än Division 1 i nuvarande seriesystem. År 1976 blev laget SM-silvermedaljörer, och returmötet i finalen mot Jitex BK lockade närmare 2 000 åskådare på Torvallens IP.[2] När serie-/divisionssystem för damer infördes 1978 var Ope ett av lagen i Sveriges högsta division och spelade i denna till och med 1984, med totalt 114 spelade matcher (varav 57 vunna).[3]

Föreningen har en omfattande ungdomsverksamhet båda vad gäller pojkar och flickor. Föreningen har fostrat många egna spelare genom årens lopp och som flera gånger har kommit upp till andra fotbollsföreningar i Allsvenskan och även spelat i svenska landslaget.

Föreningens ständiga antagonist i herrfotbollssammanhang har varit IFK Östersund. De lokala derbymatcherna mellan dessa lag drog ofta en publik kring 3 000–4 000 åskådare.

1996/1997 bestämde sig klubbarna i Ope IF, IFK Östersund och Östersund/Torvalla FF att göra en gemensam elitsatsning på fotbollen i en ny förening som fick namnet Östersunds FK.[4] Ope IF överlät då sin plats i seriesystemet Division 2 Norrland till Östersunds FK. Östersund/Torvalla FF drog sig ur seriesystemet i Division 4 och överlät sin plats till Ope IF vilket gjorde att den föreningen upphörde. En liknande satsning skapade Östersunds DFF 2001 på damsidan, vars A-lag (verksamt fram till och med 2017) spelade fem säsonger på andradivisionsnivå.

Föreningens ekonomi har alltid varit stabil, och ska under 1970- och 80-talen ha varit en av landets rikaste, genom att man har drivit Furuparken utanför Östersund där det har anordnats dans och bingo.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]