OpenVPN

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Open VPN
OpenVPN_logo
UtvecklareOpenVPN Technologies, Inc.
Senaste utgåva2.5.0
(27 oktober 2020[1])
OperativsystemWindows (XP och senare)[2]
macOS (OS X v10.8 och senare)
Linux[3]
Android (4.0 och senare)[4]
iOS (6 och senare)[5]
*BSD[6][7]
TypKommunikation
LicensGPL 2
Webbplatsopenvpn.net

Open VPN är en öppen källkod datorprogramtillämpning och kommunikationsprotokoll på grundtekniken VPN för säkra punkt till punkt-förbindelser och för att binda ihop olika fysiska lokala datornätverk (LAN). Det sker genom att skapa en säker krypterad förbindelse, en så kallad "tunnel" mellan två punkter över ett icke-säkert datanätverk (till exempel Internet).

Vara "hemma" "borta"[redigera | redigera wikitext]

Man kan med OpenVPN i en dator utanför hemmet virtuellt koppla upp sig mot sitt hemmadatornätverk. Man kan slå av och på funktionen genom att starta eller avsluta OpenVPN-programmet.

LAN[redigera | redigera wikitext]

Det innebär att man kan köra nätverket "borta" såsom om man kör det "hemma", med full säkerhet, med alla rättigheter och även tillgång till lokala icke routbara protokoll såsom exempelvis DLNA (Digital Living Network Alliance) för åtkomst till musik och media.

Internetaccess[redigera | redigera wikitext]

Som användare betraktas man när man är virtuellt ansluten som "hemma", när man därefter går ut på internet även om man är "borta", eftersom anslutningen först går i OpenVPN-tunneln hem och sedan via hemmanätverket ut på internet. Det innebär att man även när man är bortrest utomlands kan se exempelvis Webb-TV via streaming som om man vore "hemma", trots att det egentligen bara går att se i landet där man är "hemma". Rent juridiskt är man "hemma" trots man är "borta" och hemmanätverket utgör förutsättningen.

Två LAN blir ett[redigera | redigera wikitext]

Två nätverk sammankopplade med OpenVPN blir logiskt som ett nätverk även om de olika delarna är på två fysiska platser. Användarna märker ingen skillnad.

Undvika politiska internetrestriktioner[redigera | redigera wikitext]

I länder med internetrestriktioner är en vanlig metod att nå spärrade internettjänster att gå genom släktingars OpenVPN-installationer utomlands.

Jobba "hemma" "på kontoret"[redigera | redigera wikitext]

Många företag använder någon form av VPN för inloggning vid hemarbete i företagens datornätverk.

Teknologi[redigera | redigera wikitext]

Det använder ett tillämpad version av säkerhetsprotokollet SSL/TLS för utväxlande av kryptonyckel. Det fungerar över Network address translation (NAT) och brandväggar. Det är skapat av James Yonan och publicerat fritt på GNU General Public License (GPL).

OpenVPN är framtaget av det amerikanska företaget OpenVPN Technologies, Inc. Det utgör en fullskalig SSL/TLS-baserad VPN-lösning som anpassar sig till en rad olika konfigurationer såsom fjärranslutning, nod-till-nod VPN, kommunikation mellan en server och en eller flera klientdatorer, och system för Wi-Fi-säkerhet.

Använda[redigera | redigera wikitext]

OpenVPN är gratis nedladdningsbart för de flesta datorsystem och operativsystem med internetkommunikationsmöjlighet samt finns ofta som stödsystem i routrar.

Det finns Open VPN-klienter till de flesta operativsystem. Till Mac OS finns också exempelvis klienten Tunnelblick. Det finns appar att ladda ner för smarta telefoner och surfplatta. Och för skrivbordsmiljö GNOME för Linux finns Open VPN-klienten integrerad i Network Manager.

Källor[redigera | redigera wikitext]