OpenVPN

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Open VPN
OpenVPN_logo
UtvecklareOpenVPN Technologies, Inc.
Senaste utgåva2.5.0
(27 oktober 2020[1])
OperativsystemWindows (XP och senare)[2]
macOS (OS X v10.8 och senare)
Linux[3]
Android (4.0 och senare)[4]
iOS (6 och senare)[5]
*BSD[6][7]
TypKommunikation
LicensGPL 2
Webbplatsopenvpn.net

Open VPN är ett datorprogram (applikation) med öppen källkod och kommunikationsprotokoll för grundtekniken VPN ägnat att säkerställa punkt till punkt-förbindelser och för att binda ihop olika fysiska lokala datornätverk (LAN). Det sker genom att skapa en säker, krypterad förbindelse, en så kallad "tunnel" mellan två punkter över ett icke-säkert datanätverk (till exempel Internet).

Teknik[redigera | redigera wikitext]

OpenVPN är framtaget av det amerikanska företaget OpenVPN Technologies, Inc. Programmet använder ett tillämpad version av säkerhetsprotokollet SSL/TLS för att utväxla en kryptonyckel. Programmet fungerar över Network address translation (NAT) och brandväggar. Det är skapat av James Yonan och publicerat öppet med GNU General Public License (GPL).

Användning[redigera | redigera wikitext]

OpenVPN kan användas i de flesta datorsystem och operativsystem samt finns ofta inbyggt i routrar, exempelvis från det likaledes amerikanska företaget Netgear.

Det finns även andra OpenVPN-klienter till de flesta operativsystem: Till Mac OS finns också exempelvis klienten Tunnelblick. Till skrivbordsmiljön GNOME för Linux finns OpenVPN-klienten integrerad i Network Manager.

Källor[redigera | redigera wikitext]