Open Street Map

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
OpenStreetMap
OpenSeaMap logo
Frescati-openstreetmap-080613.svg
Frescati-området med Stockholms universitet enligt OpenStreetMap, 13 juni 2008.
Översikt
SloganThe Free Wiki World Map (Den fria wiki-världskartan)
TypGIS
SpråkFlerspråkig
ÄgareGemenskapen
Historia
Skapad avSteve Coast samt medlemmar av OpenStreetMap gemenskapen
Grundad1 juli 2004; för 16 år sedan (2004-07-01)
StatusOnline
Statistik
Alexarankning8 577 2011-08-13[1]
KommersiellNej
IntäkterDonationer
Övrigt
RegistreringRedigering av kartdatan kräver användarkonto.
Licens på innehållCreative Commons CC-BY-SA (övergång till Open Database License (ODbL) påbörjad)
Länk
URLhttps://www.openstreetmap.org/
Gatunätet i Stockholms innerstad enligt OpenStreetMap, maj 2006. Vid den tidpunkten bestod kartan enbart av vita linjer som representerade gator och vägar, utan att skilja på typen.
År 2015 är kartan över Stockholm mer detaljerad, med olika sorters gator och andra objekt inritade.

Open Street Map, internt sammanskrivet som OpenStreetMap (OSM, engelska för öppen vägkarta), är ett ideellt projekt för framtagning av geografisk information. Datan kan sedan användas för att skapa vägkartor, kartor för geocaching, kartor över sevärdheter i en viss ort eller andra ändamål, både ideellt och kommersiellt.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Projektet grundades i juli 2004 av programmeraren Steve Coast i London, baserat på en djup frustration över att kartor och geografisk information som framställs av statliga och kommunala myndigheter (i Sverige Lantmäteriet) omfattas av upphovsrätt och är belagda med höga licensavgifter som i många fall omöjliggör användning. I så måtto är projektet en motsvarighet till utvecklingen av fri programvara, som operativsystemet Linux, eller den fria encyklopedin Wikipedia. Redan tidigare fanns fri programvara för geografiska informationssystem (GIS), men väldigt lite av fritt tillgänglig geografisk information. Ett undantag utgörs av USA, där statliga myndigheter gratis och utan licensvillkor tillhandahåller vissa geografiska basdata. I Europa och resten av världen förekommer detta inte.[källa behövs] Fenomenet, att användarna själva uppdaterar och underhåller en databas, kallas Community mapping.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

I första hand baseras de fria vägkartorna på spårloggfiler från satellitnavigatorer. Dessa små mottagare kan beräkna sin position på jordytan genom att mäta förskjutningen mellan tidssignaler från satelliter i omloppsbana. Det så kallade GPS-systemet innehåller 24 satelliter och utvecklades av USA:s militär under 1980-talet, men gjordes tillgängligt för civilt bruk i maj 2000. Sedan dess har GPS-mottagare för konsumentmarknaden blivit allt mindre och billigare. En del GPS-mottagare kan spela in sin position som en spårlogg (tracklog) och dokumenterar därigenom läget för vägen den färdas. Med hjälp av för projektet specialutvecklad mjukvara, kan dessa spårloggar sedan ritas in i den befintliga kartan och därigenom komplettera och utöka denna.

Projektets webbplats[redigera | redigera wikitext]

Steve Coast utvecklade programvara för en webbplats dit spårloggar kan laddas upp och renritas till vägkartor. Alla som bidrar till projektet får godkänna att resultatet sprids fritt enligt en standardlicens från Open Database License. På webbplatsen visas en karta som kan panoreras och zoomas och den som registrerar sig (kostnadsfritt) och loggar in kan också klicka "edit" för att redigera kartan, nästan som en wiki-webbplats. Genom att webbplatsen och den centrala databasen också har ett API baserat på XML-RPC, finns dessutom flera andra redigeringsverktyg att välja bland.

Insamling av data[redigera | redigera wikitext]

Projektet har dragit till sig medhjälpare i flera väst- och nordeuropeiska länder men färre i övriga världen. Olika försök bedrivs också för att infoga redan fritt tillgänglig geografisk information, som TIGER-kartorna från USA:s folkräkning. Utöver framställning av kartor, arbetar medlemmarna också med utveckling av program för detta. Under våren 2006 inleddes en process för att grunda en medlemsförening, Open Street Map Foundation (OSMF), som kan ge projektet en fastare form.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”http://www.openstreetmap.org/ - Site Info from Alexa” (på engelska). Alexa. http://www.alexa.com/siteinfo/http://www.openstreetmap.org/. Läst 13 augusti 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]