Opensolaris

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Opensolaris
Opensolaris
Opensolaris 2008.11
Företag / utvecklareSun Microsystems, dotterbolag till Oracle
OS-familjUnixliknande
ArbetsstatusAvvecklade
KällkodÖppen källkod
LicensCDDL
KärntypMonolitisk kärna
Webbplatshttp://www.opensolaris.org

Opensolaris, i marknadsföring skrivet OpenSolaris, var ett operativsystem med öppen källkod. Den innehöll delar av koden från Solaris från Sun Microsystems. Efter Oracles köp av Sun Microsystems lades projektet ned.[1][2] Opensolaris var licensierat under CDDL[3] (till skillnad från exempelvis Linux som hanteras under GNU GPL). Opensolaris var baserad på UNIX System V vilket inget annat operativsystem med öppen källkod är.

Distributioner[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera distributioner byggt med Opensolaris källkod som kompletterar kärnan med annan mjukvara.[4] På så sätt erhålles ett komplett operativsystem, med alla de verktyg som behövs för att kärnan ska komma till nytta för användaren. Några av Opensolaris-distributionerna är bland andra Belenix, Nexenta OS (GNU/Opensolaris-distribution baserad på Ubuntu), Martux. Nexenta och Schillix.

Innan Oracle flyttade den centrala utvecklingen av Opensolaris bakom stängda dörrar, bestämde sig en grupp av före detta Opensolaris-utvecklare att skapa en "gaffel" av kärnprogramvara, och utveckling av ett Opensolarisbaserat operativsystem fortsätter under ett gemensamt projekt kallat Illumos. Illumos-stiftelsen syftar till att fortsätta utveckla och distribuera Opensolarisbaserade operativsystem.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]