Operation Leo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den svenska filmen från 1981, se Operation Leo (film).
Norbert Kröchers sprängmedelsväska, utställd i Polismuseet.
Lådan i vilken Anna Greta Leijon skulle kidnappas, utställd i Polismuseet.

Operation Leo var namnet på den planerade kidnappningen av dåvarande biträdande arbetsmarknadsministern Anna-Greta Leijon 1977.[1] Leijon hade som statsråd ansvar för terroristlagstiftning och var ytterst ansvarig för utvisningen av RAF-terroristerna som genomförde ambassadockupationen 1975. Kidnappningen av Leijon planerades för att tvinga den västtyska regeringen att frige de fängslade terroristerna som genomförde ambassadockupationen. Säkerhetspolisen grep ledaren Norbert Kröcher vid Slussen i Stockholm, och man fann därefter bland annat den trälåda där Leijon skulle hållas fängslad.

Händelsen[redigera | redigera wikitext]

Efter den misslyckade ockupationen av Västtysklands ambassad i Stockholm 1975 startade Norbert Kröcher en grupp, Kommando Siegfried Hausner, inspirerad av Röda armé-fraktionen, som skulle kidnappa statsrådet Anna-Greta Leijon och placera henne i en trälåda. Aktionen fick namnet "Operation Leo" (latin leo ’lejon’) efter Leijon.

Genom att kidnappa Leijon skulle man tvinga Sveriges regering att betala en lösensumma och Västtysklands regering att frisläppa flera fängslade RAF-medlemmar. Aktionen misslyckades, och ett stort antal personer greps.

Den svenska polisen kallade operationen "Ebba röd". Då gripandet av Kröcher var fullbordat, den 31 mars 1977,[1] ropades ”Ebba grön” ut i radion; detta ledde senare till bandnamnet Ebba Grön.[2] Säkerhetspolisens kodnamn på Kröcher var "Ebba". Om Kröcher kunde gripas, skulle kodnamn "Ebba Grön" användas. Det var nämligen känt att Kröcher var beväpnad med en 9 mm-pistol, och gripande skulle enbart ske om detta kunde göras utan att andra personer fanns i närheten som skulle kunna skadas vid en förväntad eldstrid.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Operation Leo - Leijon som gisslan". Sverigesradio.se, 2009-06-11. Läst 12 augusti 2014.
  2. ^ Olson, Claes: "Biografi". Mnwmusic.com. Läst 12 augusti 2014.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]