Operation Rheinübung

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Operation Rheinübung ("Rhenövning") var det tyska kodnamnet för slagskeppet Bismarcks och kryssaren Prinz Eugens utfall i Atlanten i maj 1941. Målet med operationen var att förhindra skeppning till och från Storbritannien men resulterade i Bismarcks sänkning.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Efter förstavärldskriget stod det klart att Storbritannien var extremt beroende av handelsfartyg som försedde dem med mat och andra förnödenheter från Amerika och deras kolonier. Att kunna skära av denna livlina skulle sätta stopp för Storbritanniens möjlighet att bedriva ett förlängt krig mot Nazityskland och dess allierade. De skulle behöva skriva under ett fredsavtal med Nazityskland eller tvingas överge de brittiska öarna vilket skulle ge Hitler komplett kontroll över västra Europa. Övre admiral Erich Raeder var säker på att detta kunde uppnås med traditionella räder med snabba slagskepp stödda av ubåtar.

Admiral Günther Lütjens bad Raeder att han skulle vänta med operationen tills någon av systerskeppen Scharnhorst eller Tirpitz fick följa med i anfallet. Raeder nekade eftersom han visste att det skulle dröja två månader tills Scharhorst skulle vara reparerad och Tirpitz besättning var inte färdigtränade än. Han behövde få en vinst i Atlanten innan operation Barbarossa inleddes så att Hitler inte skulle dra in på finansieringen av nya slagskepp.