Opinion live

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Opinion live
GenreSamhäll
ProgramledareSäsong 1:
Belinda Olsson &
Olle Palmlöf
Antal säsonger2
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning14 januari 2016-
Kronologi
FöregångareDebatt

Opinion live är ett debattprogram i Sveriges Television, som sänds från Göteborg. Programmet hade premiär den 14 januari 2016 och ersatte tidigare liknande opinionsprogrammet Debatt på torsdagskvällar i SVT 1.[1] Belinda Olsson, som tidigare var en av programledarna på Debatt, och Olle Palmlöf delade på programledarrollen i den första säsongen.

Under Almedalsveckan 2016 sändes Opinion med Belinda Olsson som intervjuare av de åtta riksdagspartiledarna och Axel Gordh Humlesjö som debattledare i övriga debatter.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

Första säsongen[redigera | redigera wikitext]

Avsnitten sändes på torsdagskvällar kl. 22.00-22.45 mellan januari och maj 2016. Belinda Olsson och Olle Palmlöf turades om att vara programledare. En sändning ledde både Olsson och Palmlöf tillsammans.

Nr Datum Synopsis Programledare
01 2016-01-14 Debatt om de uppmärksammade sexbrotten i Köln, Stockholm och Kalmar. Olle Palmlöf
02 2016-01-21 Debatt om drevet mot utrikesminister Margot Wallström. Dessutom debatt om Kommunal-skandalen. Belinda Olsson
03 2016-01-28 Debatt om undervisningen på högskolor. Dessutom debatt om senaste valbarometern där regeringspartiet Socialdemokraterna förlorat stort stöd. Olle Palmlöf
04 2016-02-04 Debatt om förslaget inom Moderaterna ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna. Belinda Olsson
05 2016-02-11 Debatt om HVB-hem med bland andra Jan Emanuel Johansson. Olle Palmlöf
06 2016-02-18 Debatt om sänkta löner på enkla jobb. Dessutom debatt om nätdejting. Belinda Olsson
07 2016-02-25 Debatt om bostadskrisen i Sverige. Dessutom debatt om surrogatmammor. Olle Palmlöf
08 2016-03-03 Debatt om Donald Trump. Dessutom debatt om Melodifestivalen mellan Bert Karlsson och Tina Mehrafzoon. Belinda Olsson
09 2016-03-10 Debatt om mansplaining. Dessutom debatt om EU:s framtid. Olle Palmlöf
10 2016-03-17 Debatt om skatteplanering. Dessutom debatt om sexuella övergrepp. Belinda Olsson
111 2016-03-24 Debatt om Terrordåden i Bryssel med bland andra Jan Eliasson och Mona Sahlin. Olle Palmlöf och Belinda Olsson
12 2016-03-31 Debatt om kejsarsnitt ska vara en rättighet för alla kvinnor. Dessutom debatt om mode, män och ålder mellan Cay Bond och Peder Lamm. Belinda Olsson
13 2016-04-07 Debatt om (och med) banken Nordea efter avslöjandena om Panamadokumenten. Olle Palmlöf
14 2016-04-14 Debatt om tiggeri i Sverige. Dessutom debatt om åldersgränsdebatten kring regissören Suzanne Ostens kommande filmatisering. Olle Palmlöf
15 2016-04-21 Debatt om Miljöpartiet efter de uppkomna skandalerna. Dessutom debatt mellan cyklister och bilister. Belinda Olsson
16 2016-04-28 Debatt om frisläppandet av Gryningspyromanen. Dessutom debatt om satir mot Sveriges kung. Olle Palmlöf
17 2016-05-05 Debatt om att stoppa dödligt våld i förorter. Dessutom debatt om flaggförbudet inför Eurovision Song Contest 2016. Belinda Olsson
18 2016-05-19 Debatt om medias bild av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović. Dessutom debatt om mannen som skänkte 2 miljarder till svensk forskning. Olle Palmlöf
19 2016-05-26 Debatt om flyktingbarn som blev hänvisade till en annan skolentré. Dessutom debatt om protester mot skeva kvinnoideal. Belinda Olsson

1 Det elfte programmet i säsongen gick under namnet Opinion Extra: Terrorn i Europa- Detta med anledning av Terrordåden i Bryssel som ägde rum två dagar före denna sändning gjordes.

Almedalsveckan 2016[redigera | redigera wikitext]

Under Almedalsveckan 2016 direktsände Sveriges Television Opinion Live från Visby. Varje dag kom ett av de åtta riksdagspartierna att ha sin dag och på kvällen höll dess partiledare ett direktsänt tal. Efter talet sändes Opinion från Almedalen där programledaren Belinda Olsson intervjuade partiledaren om vad denne hade talat om i sitt tal. I vissa program förekom även andra debatter, som då programleddes av Axel Gordh Humlesjö.

Vilket parti som har respektive sändningsdag följdes av ordningen från föregående år, dock att det parti som hade sista dagen året innan fick den första dagen det här året.

Nr Datum Synopsis Programledare
08 2016-07-03 Debatt kring Liberalernas dag med partiledaren Jan Björklund. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
01 2016-07-04 Debatt kring Centerpartiets dag med partiledaren Annie Lööf. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
02 2016-07-05 Debatt kring Socialdemokraternas dag med partiledaren Stefan Löfvén. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
03 2016-07-06 Debatt kring Kristdemokraternas dag med partiledaren Ebba Busch Thor. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
04 2016-07-07 Debatt kring Sverigedemokraternas dag med partiledaren Jimmie Åkesson. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
05 2016-07-08 Debatt kring Miljöpartiets dag med språkröret Gustav Fridolin. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
06 2016-07-09 Debatt kring Moderaternas dag med partiledaren Anna Kinberg Batra. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö
07 2016-07-10 Debatt kring Vänsterpartiets dag med partiledaren Jonas Sjöstedt. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö

Andra säsongen[redigera | redigera wikitext]

Avsnitten sänds på torsdagskvällar kl. 22.00-22.45 mellan augusti och december 2016.

Nr Datum Synopsis Programledare
01 2016-08-25
02 2016-09-01
03 2016-09-08
04 2016-09-15
05 2016-09-22
06 2016-09-29
07 2016-10-06
08 2016-10-13
09 2016-10-20
10 2016-10-27
11 2016-11-03
12 2016-11-10
13 2016-11-17
14 2016-11-24
15 2016-12-01
16 2016-12-08
17 2016-12-15
18 2016-12-22
19 2016-12-29


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Parkström, Sara (5 januari 2016). ”Opinion live ersätter Debatt”. Sveriges Television. http://www.svt.se/omsvt/opinion-live-ersatter-debatt. Läst 5 januari 2016. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]