Politisk opposition

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Oppositionsledare)
Hoppa till: navigering, sök

Med politisk opposition avses regeringens motståndare.

Oppositionspartierna har som uppgift att invända och rösta mot, kritisera samt analysera regeringens agerande och beslut. För ett sunt politiskt liv är opposition nödvändig då den innebär ett korrektiv mot maktmissbruk. För att en demokrati ska fungera måste oppositionen kunna organisera sig på samma villkor som regeringspartier.[källa behövs] Auktoritära, odemokratiska regeringar kan upprätthålla sin makt genom att förstöra för oppositionen.

I en enpartistat är opposition förbjuden.[källa behövs]

Opposition i olika stater[redigera | redigera wikitext]

Syrien[redigera | redigera wikitext]

I Syrien som officiellt är en republik styrs staten av Bashar al-Assad som är ledare för Baathpartiet. Bashar al-Assad efterträdde sin far Hafez al-Assad som ledare för Baathpartiet och som president för landet.

När ”Den arabiska våren” 2011 spred sig till Syrien mötte Assadregimen protesterna med våld. Rena massakrer utfördes bland annat mot staden Homs. Tillfångatagna människor blev utsatta för grym tortyr.[1]


Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sedan riksdagsvalet 2014 är Nya Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna oppositionspartier i Sveriges riksdag.

Ukraina[redigera | redigera wikitext]

I Ukraina har den tidigare oppositionsledaren Julia Tymosjenko fängslats och sedan påstått att hon blivit misshandlad i fängelset.[2]

USA och Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

I USA och Storbritannien är republikanska partiet respektive Labourpartiet oppositionspartier.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.amnesty.se/nyheter/nyheter/37281/
  2. ^ http://www.expressen.se/nyheter/advokattymosjenko-blir-slagen-i-fangelset/

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Opposition, 1904–1926.