Hoppa till innehållet

Orcaella heinsohni

Från Wikipedia
Orcaella heinsohni
Status i världen: Sårbar[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljDelfiner
Delphinidae
SläkteOrcaella
ArtO. heinsohni
Vetenskapligt namn
§ Orcaella heinsohni
AuktorBeasley, Robertson, Arnold, 2005
Utbredning
Utbredningsområde

blå - bekräftat

gul - förmodat
Hitta fler artiklar om djur med

Orcaella heinsohni är en art i familjen delfiner som beskrevs för första gången så sent som år 2005 och den är nära släkt med Irrawadidelfinen.

Att hitta en ny däggdjursart är sällsynt och denna delfin är den första nya delfinart som har hittats på 56 år. Två forskare vid James Cook-universitetet, Isabel Beasley och Peter Arnold hade tagit DNA-prover på en grupp delfiner utanför Townsville i Australien och det visade sig att de tillhörde olika arter.

Delfinen döptes efter en australiensk forskare som arbetat med delfiner på 60- och 70-talen, George Heinsohn.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den påminner mycket om Irrawaddidelfinen men den är trefärgad, har en annorlunda skalle och simfenor. Delfinen är trefärgad, upptill är den mörk, på sidorna ljusbrun och den har vit mage. Pannan är rundad, vilket är ovanligt hos delfiner i Australien och sedan finns en liten kort ryggfena, som har gett arten det engelska namnet "Snubfin". Hanar är med en kroppslängd (inklusive svans) upp till 2,7 m större än honor som når 2,2 m. Hanar kan maximalt väga 130 kg.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Man tror att deras utbredningsområde är ifrån Australien till Papua Nya Guinea och man antar att deras antal inte är stort.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Individerna vistas ofta nära kustlinjen där vattnet är bara 10 meter djupt. De bildar mindre flockar och är ganska skygga. När de känner sig hotade kan de dyka längre tider.[2] Födan utgörs av fiskar, bläckfiskar och kräftdjur.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Australian snubfin dolphin, 15 februari 2007.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Parra, G., Cagnazzi, D. & Beasley, I. 2017 Orcaella heinsohni . Från: IUCN 2017. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 29 september 2020.
  2. ^ [a b] Australischer Stupsfinnen-Delfin Arkiverad 5 maj 2014 hämtat från the Wayback Machine. (tyska), Whale and Dolphin Conservation, läst 5 maj 2014.