Ordet (1943)

Från Wikipedia
Ordet
Ordet
Ordet
Stig Olin som Anders och Inga Landgré som Ester.
GenreDrama
RegissörGustaf Molander
ProducentHarald Molander
ManusRune Lindström
SkådespelareVictor Sjöström, Rune Lindström, Holger Löwenadler
OriginalmusikSven Sköld
ProduktionsbolagAB Svensk Filmindustri
Premiär1943
Speltid108 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Ordet är en svensk dramafilm från 1943 i regi av Gustaf Molander.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bonden Knut Borg och hans familj lever på Knutsgården i schartauansk religiös nit. Sonen Johannes studerar till präst men förlorar förståndet när hans fästmö dör i en olycka. Äldste sonen Knut Jr. har tröttnat på pappas religiositet, lämnar gården för att bli industriarbetare men återvänder berusad. Och yngste sonen Anders har förälskat sig i frikyrkopredikanten Skomakar-Luddes enda dotter Ester.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 26 december 1943. Den spelades in i Filmstaden Filmstaden Råsunda med exteriörer filmade i Knäred och Laholm Halland av Gösta Roosling. Som förlaga har man Kaj Munks pjäs Ordet som uruppfördes på Betty Nansen-Teatret i Köpenhamn 1932. Kaj Munk mördades av Gestapo i Silkeborg en dryg vecka efter filmens premiär. Pjäsen filmades i Danmark 1955 i regi av Carl Th Dreyer.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Victor Sjöström fick lovord av stockholmspressens kritiker: "Hans gestaltning innebär en omedelbar fortsättning av den stora, imponerande linje, som han själv en gång inledde." menade Carlo Keil-Möller och även Stig Almqvist i Aftonbladet hänvisade till den svenska filmhistorien med orden "Det är onödiga överord att säga att denna film anknyter till den svenska filmens storhetstid."[1]

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Social-Demokraten 27 december 1943, Aftonbladet 27 december 1943