Orinocogås

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Orinocogås
Status i världen: Nära hotad[1]
Orinoco Goose.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Egentliga andfåglar
Anatidae
Släkte Neochen
Oberholser, 1918
Art Orinocogås
N. jubata
Vetenskapligt namn
§ Neochen jubata
Auktor (Spix, 1825)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Orinocogås (Neochen jubata) är en fågel i familjen egentliga andfåglar inom ordningen andfåglar.[2] Den tllhör underfamiljen Tadorninae, och placeras som ensam art i släktet Neochen. Två närbesläktade fossil har beskrivits från sen pleistocen: Neochen pugil i Brasilien och Neochen debilis i Argentina.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Orinocogås på en flodbank i Madre de Dios i Peru.

Den är en stannfågel i tropisk skogsmark i Sydamerika och förekommer från Orinocos och Amazonflodens avrinningsområden till nordvästra Argentina.[2] De föredrar skogssjöar och våtmarker med tillgång till öppen skogsmark eller savann.

Utseende och läkte[redigera | redigera wikitext]

Den adulta fågeln mäter 61-76 cm och har ljust huvud och hals, kastanjebruna kroppssidor och mantel och svartaktiga vingar med vit vingspegel. Benen är röda och näbben är svart och rosaktig. Könen ser lika ut men hanen är något större, medan juvenilen är mörkare är adulta. I flykten påminner den mer om en gås än en and. hanen har ett högfrekvent visslande lockläte, och honan ett kacklande läte som påminner om nilgåsens.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den lever till största delen på land, och vilar ofta i träd. Den simmar eller flyger nästan enbart för att undkomma fara. Den är mycket revirhävdande under häckningssäsongen, och placerar ofta sitt bo i ett ihåligt träd, och sällsynt på marken.

Status[redigera | redigera wikitext]

IUCN kategoriserar arten som nära hotad.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2011 Neochen jubata . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 2012-02-01.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Downloaded from http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]