Orlando (roman)

Från Wikipedia
Orlando
FörfattareVirginia Woolf
OriginaltitelOrlando: A Biography
OriginalspråkEngelska
ÖversättareMargareta Ekström (1981)
LandStorbritannien Storbritannien
GenreRoman
Förlag för förstautgåvanHogarth Press
Utgivningsår1928
Först utgiven på
svenska
1981
HuvudpersonerOrlando
Del i serie
Föregås avTo the Lighthouse
Efterföljs avThe Waves

Orlando (originaltitel: Orlando: A Biography) är en roman av Virginia Woolf, publicerad den 11 oktober 1928. Romanen är en semibiografi, delvis baserad på Woolfs vän och älskarinna Vita Sackville-Wests liv. Romanen har varit viktig för bland annat engelsk litteratur, kvinnliga författare och genusvetenskap.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om den unge mannen Orlando, som levde i England under Elizabeth I:s styre och som bestämt sig för att inte bli gammal. Han levde genom flera tidsåldrar som ung man till en dag då han vaknade upp och upptäckte att han blivit förvandlad till en kvinna. Romanfiguren behöll samma personlighet och intelligens, men hade bytt till en kvinnas kropp. De resterande århundradena fram till tiden för bokens publikation 1928 beskrivs ur en kvinnas synvinkel.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Namnet på Woolfs romanfigur är hämtat från titelpersonen i Ariostos riddarepos Orlando furioso från 1532. Denne blev galen av obesvarad kärlek. Woolfs roman om den över 300 år långlivade Orlando är inspirerad av Vita Sackville-West, som Woolf hade en relation med;[1] boken tillägnas den androgyna kvinnan.[2]

Bearbetningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Orlando i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 12 december 2016.
  2. ^ Virginia Woolf i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 12 december 2016.
  3. ^ Granberg, Jan (26 augusti 2023). ”Androgyna kompositören Orlandos kamp mot konvetionerna”. Hufvudstadsbladet: s. 29. http://www.hbl.fi/artikel/9c1b33da-bf6c-5d69-aef0-b5c2da97e51b. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]