Ornament (zoologi)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Långstjärtad paradisänka (Vidua interjecta) tillhör gruppen änkor. Flera av dess arter uppvisar extremt förlängda stjärtfjädrar under häckningsperioden, vilka fungerar som ornament.

Ornament är inom zoologi en signalegenskap (nästan alltid hos hanar) som ingår i processen av sexuell selektion. Ornamentet är ett fysiskt attribut som ofta är en belastning men som signalerar för det andra könet om individens hälsa och kondition och därmed indirekt om dess genetiska kvalitet. Hos fåglar är typiska ornament förlängda fjädrar, som hos påfågeln eller änkor, men även kraftfulla färger som beror på pigment som karotenoider (röda och gula färger) eller melaniner (svarta och blåa färger). Karotenid tillförs fågeln genom födointag och är även beroende av parasitangrepp och fördelningskonflikter med immunförsvaret och är därför en så kallad ärlig signal om hanlig kondition. Röd färg tros även vara mer kostsamt att producera än gul färg.

Hos en del arter kan ett fysiskt attribut som har vissa funktioner, eller flera, samtidigt fungera som en signalegenskap om god kondition och därmed även kallas för ornament. Ett exempel på detta är hornen hos vissa djurarter.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]