Gråhuvad chachalaca

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ortalis cinereiceps)
Gråhuvad chachalaca
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHönsfåglar
Galliformes
FamiljTrädhöns
Cracidae
SläkteOrtalis
ArtGråhuvad chachalaca
O. cinereiceps
Vetenskapligt namn
§ Ortalis cinereiceps
AuktorGray, 1867
Utbredning

Gråhuvad chachalaca[2] (Ortalis cinereiceps) är en fågel i familjen trädhöns inom ordningen hönsfåglar.[3]

Utseende och läten[redigera | redigera wikitext]

Gråhuvad chachalaca är en medelstor fågel, jämnstor med en kalkon, med litet huvud, långa starka ben och en lång och bred stjärt. Kroppslängden är cirka 51 cm och vikten 500 gram. Fjäderdräkten är rätt färglös, ovan mörkbrun och under till jusare. Huvudet är mörkgrått och den svartaktiga stjärten har en ljust gråbrun spets. I flykten syns att handpennorna är rostfärgade.

Arten kan misstas för nordlig chachalaca (O. vetula) som har en isolerad population som överlappar i norra Costa Rica, men den är större med rödbrun undersida, vit stjärtspets och saknar rostrött i vingen.

Jämfört med nordlig eller rostgumpad chachalaca är gråhuvud chachalaca inte lika ljudlig. Kontaktlätet är ett pipigt "white, white, white" och en kör av skrovliga "kraaak".

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Gråhuvad chachalaca förekommer från tropiska östra Honduras till nordvästra Colombia.[3] Den behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Gråhuvad chachalaca är en trädlevande hönsfågel som påträffas i låglänta områden med buskar och högre träd, upp till 1100 meters höjd. Arten är social och ses ofta i familjegrupper med sex till tolv fåglar. Den går utmed grenar på jakt efter frukt och bär.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Gråhuvade chachalacan bygger ett brett men grunt bo av kvistar och klängväxter en till tre meter upp i ett träd. Honan lägger tre till fyra ägg som hon ruvar på egen hand.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad.[1] Internationella naturvårdsunionen IUCN listar därför arten som livskraftig (LC).[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Stiles, F. Gary; Skutch, Alexander F. (1989). A Guide to the Birds of Costa Rica. Comstock Publishing Associates. ISBN 0-8014-9600-4 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Birdlife International 2011 Ortalis cinereiceps . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 1 februari 2012.
  2. ^ BirdLife Sverige (2021) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-08-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]