Orthotomus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orthotomus
Common Tailorbird (Orthotomus sutorius) in Hyderabad, AP W IMG 7561.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljCistikolor
Cisticolidae
SläkteOrthotomus
Vetenskapligt namn
§ Orthotomus
AuktorHorsfield, 1821
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om fåglar med

Orthotomus är ett släkte med fåglar som omfattar ett tiotal skräddarfåglar som idag placeras i familjen cistikolor (Cisticolidae), men som tidigare placerades i den stora familjen sångare (Sylviidae). Familjen förekommer i tropikerna i Gamla världen, företrädesvis i Asien. De har ofta färgstark fjäderdräkt med grön eller grå undersida, gul eller grå ovansida och rödbrun hjässa. De har korta runda vingar, kort stjärt, kraftiga ben och lång nedåtböjd näbb, och de håller ofta stjärten upprätt likt en gärdsmyg. De lever oftast i öppna skogsbiotoper, buskmarker eller trädgårdar.

Trivialnamnet skräddarfåglar refererar till sättet som de bygger sitt bo. De bygger en sorts vagga av stora blad som de syr ihop med hjälp av växtfiber eller spindelväv och i denna konstruktion placeras det faktiska boet av gräs. Trivialnamnet skräddarfåglar används även för afrikansk och långnäbbad skräddarfågel som förs till släktet Artisornis, i samma familj.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Tidigare fördes även bergcettia och mindanaocettia till släktet men förs idag till familjen Cettiidae, till släktet Phyllergates.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln bygger på en översättning av engelskspråkiga wikipedias artikel Tailorbird, läst 2013-06-29

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mahood, S. P.; et al. (2013). ”A new species of lowland tailorbird (Passeriformes: Cisticolidae: Orthotomus ) from the Mekong floodplain of Cambodia”. Forktail 29: sid. 1-14. http://orientalbirdclub.org/wp-content/uploads/2013/06/TAILORBIRD_Forktail_29pp1-14.pdf. 

Källor[redigera | redigera wikitext]