Orupssjukhuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orups sjukhus
Orups sjukhus

Orupssjukhuset är ett sjukhus i Höör. Det är en del av Skånes universitetssjukhus, men är helt specialiserat på rehabilitering för bland annat ryggmärgs- och hjärnskadade. Sjukhuset ligger på sluttningen vid Ringsjöns norra strand.

Sjukhuset var ursprungligen ett sanatorium som uppfördes 1912-15 av Malmö stad och Malmöhus läns landsting gemensamt för vård av patienter med tbc. Stadsarkitekten i Malmö, Salomon Sörensen, ritade anläggningen. Byggnaderna hade 197 vårdplatser för Malmöhus läns landsting och 64 vårdplatser för Malmö.[1] Den stora vårdavdelningen är förlagd i söder och bildar en T-formad plan med ekonomi- och köksavdelningar mot norr. På översta våningen fanns ligghallar. Överläkarbostaden byggdes samtidigt som huvudbyggnaden och Malmö-paviljongen. Även kapell- och obduktionsbyggnaden tillhör den ursprungliga anläggningen.

Under perioden 1966-70 avvecklades sanatorieverksamheten och inriktningen ändrades till rehabilitering. De första två patienterna kom från ortopediska kliniken i Lund. 1991 invigdes en tillbyggnad med idrottshall och simbassäng.[2]

Sjukhuset har i dag tre vårdavdelningar, varav två är specialiserade på ryggmärgsskadade respektive hjärnskadade. Sjukhuset rehabiliterar även bland annat amputerade och transplanterade patienter. På Orup finns även en omfattande öppenvård. Anläggningen har träningslokaler, simbassäng, samt kök och andra lokaler som ska efterlikna en hemmiljö.

Sjukhusets framtid är oviss. I flera års tid har en flytt av verksamheten till Lund eller Malmö diskuterats, men det saknas lokaler dit rehabiliteringen kan flytta.[3]

2018 sålde Region Skåne sjukhuset för att istället hyra de lokaler man behöver.[4][5]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 937 
  2. ^ [1]
  3. ^ Snart stänger sjukhuset”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/2013-02-15/snart-stanger-sjukhuset. Läst 7 maj 2017. 
  4. ^ ”Orup åter till försäljning”. Skånskan. 18 januari 2018. https://www.skd.se/2018/01/18/orup-ater-till-forsaljning/. Läst 10 juni 2020. 
  5. ^ ”Orups sjukhus säljs igen för att hyras tillbaka”. Kristianstadsbladet. 2 juni 2018. https://nxt.kristianstadsbladet.se/kristianstad/orups-sjukhus-saljs-igen-for-att-hyras-tillbaka/. Läst 10 juni 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]