Oscar Ahnfelt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oscar Ahnfelt
Träsnitt i Den inre missionens historia del 2 av E.J. Ekman.
Född 21 maj 1813
Gullarp, Sverige
Död 22 oktober 1882 (69 år)
Karlshamn, Sverige
Nationalitet Svensk Sverige
Yrke/uppdrag teolog
tonsättare
psalmförfattare
Känd för Psalmen "Blott en dag"

Oscar Ahnfelt, född 21 maj 1813 i Gullarp i Skåne, död 22 oktober 1882 i Karlshamn, var en svensk tonsättare och lekmannapredikant.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Ahnfelt var son till Jonas Ahnfelt, kyrkoherde i Gullarps församling. När Oscar var 14 år fick fadern en ny tjänst som kyrkoherde i Knästorps församling, tre kilometer söder om Lund, och hela familjen flyttade hit. Oscar hade fem bröder och en syster. En av bröderna, Nils Otto Ahnfelt, blev senare botanist och en annan, Paul Gabriel Ahnfelt, blev kyrkoherde.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

6 oktober 1829, tog den då 16-åriga Oscar Ahnfelt, studentexamen i Lund. Efter studenten fortsatte han studera teologi för att bli präst, precis som sin far, men tappade snart intresset. Han kom aldrig så långt som till den teologiska examen men blev i alla fall magister. Därefter reste han till Karlshamn och tog anställning som informator hos grosshandlare Sven Ekstrand, en av stadens inflytelserika män. Som informator hade Ahnfelt privatundervisning för Ekstrands söner.

En vän till familjen Ahnfelt vid namn Wieselgren, reste runt södra Sverige och höll nykterhetsmöten. Ahnfelt fick ibland följa med honom och fick då stå för musiken och sången. På dessa möten fick Ahnfelt chansen att utveckla sin musikaliska begåvning och lärde sig också att uppträda inför en större publik.

Flytt till Stockholm[redigera | redigera wikitext]

1840 fick Ahnfelt följa med biskop Johan Henrik Thomander, som just blivit invald i riksdagen, till Stockholm för att studera musik vid Kungliga Musikaliska Akademin. 1841 startade Ahnfelt ett sång- och gitarrinstitut i Stockholm, där han mot betalning undervisade både i sång och gitarrspel. Priset var 13 riksdaler och 16 skilling per kvartal för sex lektioner i veckan. Han lät också, tillsammans med instrumentmakare Otto Fredrik Selling (1804-1884), tillverka en egen gitarr med tio strängar. Gitarren hade två halsar, en med sex strängar och en med fyra bassträngar. I Stockholm höll Ahnfelt ofta konserter och fick mycket beröm för dessa i Stockholmstidningarna.

Olagliga bönemöten[redigera | redigera wikitext]

Ahnfelt började allt mer tvivla på sin kristna tro men när han en dag 1841 gick till Betlehemskyrkan för att lyssna på predikanten Carl Olof Rosenius möttes han av ett budskap som gick rakt in i hjärtat. Efter detta möte blev han fri från alla grubblerier och blev dessutom efter ett tag personlig vän med Rosenius. Ahnfelt började även medverka vid Rosenius möten med sin gitarr och blev en mycket uppskattad sångare. Efter ett tag började han också själv resa runt i landet och hålla bönemöten och predika sin tro. 1726 hade konventikelplakaten införts och förbjudit bönemöten för att slå vakt om ”enhet i religionen”. Då denna fortfarande gällde blev ofta Ahnfelts bönemöten avbrutna av landsfiskalen. Han var vid ett tillfälle instämd vid sju domstolar samtidigt för sitt olovliga predikande.

Möte med kungen[redigera | redigera wikitext]

Många försökte stoppa Ahnfelts predikande och man kontaktade till slut kungen, Karl XV, för att han skulle förbjuda Ahnfelts bönemöten. Kungen bjöd in Ahnfelt till slottet för att bilda sig en egen uppfattning om denna predikant. Ahnfelt bad Lina Sandell att skriva en sång som kunde sjungas för kungen. Hon skrev texten och Ahnfelt tonsatte. Efter detta möte sa kungen ”Du får sjunga och spela hur mycket du vill i båda mina riken”. Nu var det fritt fram och Ahnfelt fortsatte att resa runt i landet för att hålla bönemöten.

Lina Sandell och Jenny Lind[redigera | redigera wikitext]

Ahnfelt sjöng oftast sina egna sånger och egna tonsättningar av andra texter. Ofta var dessa texter skrivna av Lina Sandell. Många av sångerna gavs också ut i ett sånghäfte 1850, bekostat av Jenny Lind. Från 1850 till 1874 gav Ahnfelt ut 12 sånghäften med totalt 200 sånger och i mitten av 1870-talet sammanställdes dessa i en sångbok med titeln ”Andeliga sånger av Oscar Ahnfelt”.

Karlshamn[redigera | redigera wikitext]

År 1851 flyttade Ahnfelt, tillsammans med sin hustru, författaren Clara Ahnfelt, född Strömberg (1819-1896), tillbaka till Karlshamn. Detta efter övertalning av målarmästare Andreas Lagerblad och paret fick också bo i Lagerblads hem. Strax före flytten hade paret även förlorat båda sina barn, Oscar Jonatan och Maria Elisabeth, i späd ålder. De fick aldrig fler barn.

Paret bodde hos Lagerblad i nio år innan de 1860 köpte ett eget hus, den så kallade Cronholmska gården på Drottninggatan 70. Här inrättade de en samlingssal på övre våningen för bönemöten och predikningar. Den så kallade ”Ahnfeltska salen” finns fortfarande bevarad och har inte ändrats sedan Ahnfelts tid. 9 mars 1867 bildades Karlshamns Missionsförening i Ahnfeltska salen. Man anslöt sig till Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS). Lokalen blev till slut för trång och 1868 byggde man ett nytt missionshus på Christopher Schrödersgatan 21.

Ahnfelt avled den 22 oktober 1882 i sitt hem i Karlshamn och han ligger begravd på Hvilans kyrkogård i Karlshamn, kvarteret Abraham nr. 4. Han finns bland annat representerad i Den svenska psalmboken 1986 med Verbums psalmbokstillägg 2003 med sex tonsättningar (59, 249, 250, 320, 572 och 720). Hans kompositioner finns också representerade i Sionstoner och den i USA utgivna Ancora 1901.


Psalmer[redigera | redigera wikitext]

Ahnfelts samlingar[redigera | redigera wikitext]

Melodier ur Ahnfelts samlingar Andeliga sånger i tolv häften utgivna mellan 1850 och 1877, tillägnade han sångerskan Demoiselle Jenny Lind, som finansierade utgivningen av dessa sånger och kompositioner. Dessa finns också utgivna i en koralbok för gitarr och/eller pianoforte och då tillägnade fru Jenny Lind-Goldschmidt. Han utgav också Ahnfelts sånger (Ahnf.) från 1859 och 1872, av annans eller okänd tonsättning:

Källor[redigera | redigera wikitext]