Oscar Levertin

Från Wikipedia
Version från den 8 juni 2017 kl. 22.22 av Salgo60 (Diskussion | Bidrag) (SBL)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oscar Levertin
Oscar Levertin porträtterad 1906 av Carl Larsson.
Oscar Levertin porträtterad 1906 av Carl Larsson.
Född17 juli 1862
Gryts herrgård, Norrköping
Död22 september 1906 (44 år)
Stockholm
YrkeFörfattare, kulturskribent, litteraturhistoriker
NationalitetSverige Svensk
Namnteckning
Oscar Levertin signature.svg
Oscar Levertins gravvård på Judiska norra begravningsplatsen i Solna kommun utgörs av en liggande krans i sten.

Oscar Ivar Levertin, född 17 juli 1862Gryts herrgård i Norrköping, död 22 september 1906 i Stockholm, var en svensk författare, kulturskribent och litteraturhistoriker. Han tillhörde den judiska släkten Levertin och var kusin till Alfred och Ellen Levertin.

Biografi

Levertin var en dominerande röst i den svenska kulturdebatten från 1897, när han började skriva i Svenska Dagbladet. Från 1899 var han också den förste innehavaren av den nyinrättade professuren i litteraturhistoria vid Stockholms universitet (dåvarande Stockholms högskola).

Under åren 1885–1896 var Levertin kritiker i Aftonbladet, innan han övergick till Svenska Dagbladet. Han blev docent i litteraturhistoria på avhandlingen Teater och drama under Gustaf III. Han publicerade flitigt och inflytelserikt som docent och professor, framför allt studier i svensk sjuttonhundratalslitteratur.

I början av sitt eget författarskap på 1880-talet var Levertin liksom August Strindberg en del av den unga naturalismen, men han blev starkt påverkad av den romantiska och bakåtblickande tonen i Verner von Heidenstams första diktsamling Vallfart och vandringsår (1888). Levertin och Heidenstam kritiserade naturalismen i en gemensam pamflett, Pepitas bröllop (1890), och trots att Levertin i motsats till många generationskamrater aldrig övergav sin vetenskapliga och materialistiska historiesyn skulle han från denna tid och framåt kanalisera det mesta av sin litterära energi i romantisk diktning med medeltidsteman. Levertins verk hämtade också tankar och näring från hans flitiga umgänge med olika västeuropeiska intellektuella personer, som Wilhelm Wundt och Anna Achmatova.

Levertins första diktsamling Legender och visor (1891), som skrevs på ett sanatorium i Davos där han vårdades för tuberkulos, gav tillsammans med Heidenstams dikter upphov till en våg av intresse för dylika teman på 1890-talet. I motsats till Heidenstams och många andras diktning vid denna tid är Legender och visor fri från svensk nationalism, och hämtar inspiration ur medeltida källor från såväl Mellanöstern som Europa.

Under sina sista dagar drabbades Oscar Levertin av halsfluss, och hans läkare ordinerade ett särskilt slags gurgelvatten. När Levertin sedan, omtöcknad av sjukdomen, steg upp mitt i natten för att dricka ett glas vatten, svalde han i stället av misstag ett glas gurgelvatten, drabbades av en allergisk reaktion, och avled.[1]

Oscar Levertin utgör förebild åt Olof Levini i Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.[2]

Bibliografi

Tonsatta verk

Vidare läsning

Referenser

  1. ^ Brev från Verner von Heidenstam till Werner Söderhjelm, citerat efter Fehrman, Carl, Oscar Levertin, (Lund 1947), s. 79.
  2. ^ Söderberg, Hjalmar. Den allvarsamma leken. ISBN 9789174611588 

Externa länkar