Oscarsborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För utsiktstornet i Söderhamn, se Oscarsborg, Söderhamn.
Karta över Oscarsborg

Oscarsborg är en fästning på de två öarna Nordre och Søndre Kaholmen i Drøbaksundet i Oslofjorden i Norge. Fästningen färdigställdes 1853. Namngivningen skedde vid kung Oscar I:s besök på fästningen 23 augusti 1855.

De tre kanonerna[redigera | redigera wikitext]

Fästningen utrustades med tre stycken 28 cm kanoner som tillverkades 1892 av det tyska företaget Krupp. Kanonerna döptes till Moses, Aron och Josva. Sina bibliska namn fick de i samband med ett missöde i Kristianias (Oslos) hamn varvid en av kanonerna (med en vikt på 40 ton) föll i vattnet och sedan - i likhet med den bibliske Moses - räddades ur vassen.

Sänkningen av Blücher[redigera | redigera wikitext]

Mest känt är Oscarsborg för sänkningen av den tyska kryssaren Blücher den 9 april 1940. Det norska kustartilleriets befälsskola bemannade fästningen natten till den 9 april 1940. Högsta befäl fördes av överste Birger Eriksen. Kryssaren Blücher anförde då den tyska anfallsstyrka som var på väg mot Oslo för att ockupera huvudstaden.

Klockan 04:21 kommenderade Eriksen eldgivning från kanonerna Moses och Aron. Avståndet till fartyget var då 1400 meter. Båda kanonerna träffade sitt mål. Kryssaren träffades även av kanoneld från en annan befästning på den östra sidan av fjorden; Husvik- och Kopåsbatteriet. Från Oscarsborg avfyrades två torpeder, den första träffade i förskeppet, den andra midskepps. Klockan 06.22, två timmar efter första salvan från Oscarsborg, gick den 18 200 ton tunga kryssaren till botten. Omkring 1000 tyska soldater och sjömän miste livet i samband med förlisningen. Ytterligare 1400 ombordvarande lyckades rädda sig i land. Efterföljande fartyg vände.

Detta gav regeringen och kungen tid att ge order om försvaret, få mobiliseringsorder utsända över radio och att lämna Oslo och ta sig till Storbritannien och ta med guldreserven. Till skillnad från Danmark, där anfallet hade skett genom ren överraskning, soldater kom till regeringens och kungens bostäder och till radiostationen tidigt på morgonen och tvingade dem ge upp allt motstånd.

KMS Blücher sjunker.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]