Oshnavie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Oshnaviyeh(persiska: اشنویه, kurdiska: Şino/Shno) är en stad i Västazarbaijan i nordvästra Iran (Kurdistan). Folkmängden uppgick till 32 723 invånare vid folkräkningen 2011.[1] Staden ligger väster om Urmiasjön, cirka 1 300 meter över havet. Staden är omgiven av höga berg vilket gör klimatet milt även sommartid.

Oshnavie ligger i ett jordbruksområde och har vattenflöde från bergen året runt. De viktigaste jordbruksprodukterna är vete, rödbetor och frukter som äpplen och grapefrukt.

Det är en historisk plats från hurriternas och urartuarnas tid. Det är troligen samma stad som den forna staden Sugunia som attackerades av Shalmaneser III.[källa behövs]

Majoriteten invånare är kurder.

Oshnaviyeh brukar kallas för "Staden av körsbär", på grund av att det finns stora körsbärsträdgårdar i staden. Precis innan man kommer in till staden säljs körsbär. De senaste åren har det vuxit fram många artister och uppmärksamheten för musik har blivit större. Artister som bland annat Ahmad Lava och Rafeh Sarrut har blivit mycket kända.

Staden är historisk plats. På berget Kelashin i Shno fanns förr i tiden en stor sten, som inte gick att flytta på, som det stod skrift på flera språk på. Tyvärr kunde inte kurderna i Shno behålla denna stora historiska sten, på grund av att de inte hade tillräckligt mycket makt. Stenen flyttades till huvudstaden i Teheran, därifrån flyttades den sedan vidare till den kurdiska staden Urmia. Idag har staden många parker som byggts under de senaste åren. Denna stad är en väldigt växtrik och grön stad, med många berg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰” (på persiska). Arkiverad från originalet den 2 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121002040004/http://www.sko.ir/Sarshomari1390/Shahrhaye_IRAN.xls. Läst 10 november 2013. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia