Oshnavie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oshnavie
(اشنويه)
Oshnaviyeh, Şino, Shno
Stad
Land Iran Iran
Provins Västazarbaijan
Koordinater 37°02′22″N 45°05′58″Ö / 37.03944°N 45.09944°Ö / 37.03944; 45.09944
Folkmängd 39 801 (24 september 2016)[1]
Geonames 121795
Oshnavies läge på karta över Iran.
Red pog.svg
Oshnavies läge på karta över Iran.

Oshnavie (persiska: اشنويه) är en stad i Västazarbaijan i nordvästra Iran. Folkmängden uppgår till cirka 40 000 invånare. Majoriteten av invånarna är kurder.[källa behövs] Staden ligger väster om Urmiasjön, cirka 1 300 meter över havet, och är omgiven av höga berg vilket gör klimatet milt även sommartid.

Oshnavie ligger i ett jordbruksområde och har vattenflöde från bergen året runt. De viktigaste jordbruksprodukterna är vete, rödbetor och frukter som äpplen och grapefrukt. Oshnaviyeh brukar kallas för "Staden av körsbär", på grund av att det finns stora körsbärsträdgårdar i staden.[källa behövs]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Oshnavie är belägen i den iranska delen av Kurdistan och är en historisk plats från hurriternas och urartuarnas tid. Det är troligen samma stad som den forna staden Sugunia som attackerades av Shalmaneser III.[källa behövs] På berget Kelashin i Shno fanns förr i tiden en stor sten, som inte gick att flytta på, som det stod skrift på flera språk på. Tyvärr kunde inte kurderna i Shno behålla denna stora historiska sten, på grund av att de inte hade tillräckligt mycket makt. Stenen flyttades till huvudstaden i Teheran, därifrån flyttades den sedan vidare till den kurdiska staden Urmia.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]