Hoppa till innehållet

Oskar (namn)

Från Wikipedia

Oskar eller Oscar, mansnamn, från forniriska "Oscur". Till keltiskan kan namnet ha kommit ifrån det fornisländska Ásgeirr, som är sammansatt av orden áss som i asagudar och geirr som betyder 'spjut', och är besläktat med den västfrankiska formen av namnet, Ansgar.[1] Alternativt kan namnet vara bildat av de iriska orden os och cara, och skulle då betyda ungefär "hjortvän".[2]

Namnet blev populärt då det förekommer i James Macphersons diktverk Ossians sånger. Napoleon var beundrare av Ossians sånger och gav namnet till sin gudson, Joseph Bernadotte, som senare blev Oscar I, kung av Sverige.[2] Följaktligen fick många svenskar vid den tiden namnet Oscar. Kring millennieskiftet var Oskar ett av de allra vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Sverige. Populariteten hade stigit snabbt under 1990-talet. Förra gången Oskar var ett modenamn var kring förra sekelskiftet, men det togs in i svenska almanackan den 28 januari 1811[3] för att hedra den nyvalde arvprinsen Joseph François Oscar (Bernadotte), senare kung Oscar I. Innan Oscar Bernadotte blev svensk arvprins var namnet så gott som okänt i Sverige.

Den 31 december 2005 fanns totalt 65 067 personer i Sverige med namnet Oskar varav 28 690 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 1 934 pojkar namnet, varav 1 042 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 1 december.

Personer med namnet Oskar/Oscar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Oskar i Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok (första upplagan, 1922)
  2. ^ [a b] ”Oskar”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/oskar. Läst 3 mars 2016. 
  3. ^ Söderhjelm, Alma; Palmstierna Carl-Fredrik (1944). Oscar I. Stockholm: Bonnier. sid. 12. Libris 22887 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]