Oskariansk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Oskariansk eller oskarisk är den svensk–norska motsvarigheten till begreppet viktoriansk, då Oscar II av Sverige och Norge (se Svensk-norska unionen) levde och regerade samtidigt som drottning Victoria av Storbritannien (1872-1907 respektive 1837-1901).

Oskariansk moral[redigera | redigera wikitext]

Trots att Oscar II:s politiska inflytande var reducerat genom motståndet från riksdagens andra kammare utövade han ett kulturellt inflytande över Sverige. Genom sin uppfostran hade han tagit del av en konservativ världsbild som byggde på monarkens överhöghet och vördnaden för denne (bl a genom sina lärare Christopher Jacob Boström och Fredrik Ferdinand Carlson).

I likhet med den viktorianska kulturen präglades den oskarianska av en tydlig dubbelmoral som visade sig i skillnaden mellan det privata och det offentliga.

Oscar II var en varm förespråkare av sedlighet och god moral i offentligheten samtidigt som han privat höll sig med älskarinnor och hade ett flertal utomäktenskapliga barn på bygden. I det offentliga samlade kungen kvinnor till litterära samtal och höll egna religiösa och filosofiska utläggningar, men i det privata åkte han ut med seglarkamrater på västkusten och iakttog badande kvinnor med kikare. Han var också ägare till Sveriges då största samling av pornografi.[1][2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Frängsmyr, Tore. Svensk idéhistoria : Bildning och vetenskap under tusen år, 2002, s. 158f.
  2. ^ Lindqvist, Herman (2010-02-01). "Oscar II hade den största porrsamlingen i Sverige". Aftonbladet.se. Hämtad 2012-07-19.