Oss tjuvar emellan eller En burk ananas

Från Wikipedia
Oss tjuvar emellan eller En burk ananas
GenreKomedi
RegissörOlof Molander
ManusHelge Krog
SkådespelareLauritz Falk
Karin Ekelund
Allan Bohlin
Stig Järrel
Erik "Bullen" Berglund
Ludde Gentzel
OriginalmusikDag Wirén
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär1945
Speltid96 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Oss tjuvar emellan eller En burk ananas är en svensk komedifilm från 1945 i regi av Olof Molander. I huvudrollerna ses Lauritz Falk, Karin Ekelund och Allan Bohlin.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Max, som anser sig vara en slags modern Robin Hood, gömmer 25 000 pund från en kupp i London i en ananasburk, han återvänder med den hem till Stockholm. Polisen kommer honom dock på spåren och skickar ut kriminalaren Arvid Zinder för att sätta fast honom. Zinder är en gammal barndomskamrat till Max och sedan länge dessutom förälskad i hans fästmö Irma.

En jurist, Barman, erbjuder sig att bli Kvarnes försvarsadvokat, men hans motiv är egentligen allt annat än ädla. Barman beger sig till girigbuken Bondsacks villa, där Irma och Kvarne hyrt ett rum och där han tror att pengarna är gömda, för att genomsöka huset. Men var ananasburken är vet ingen längre...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in på Filmstaden Råsunda under sommaren 1944. Den hade premiär den 22 januari 1945 på biografen Spegeln i Stockholm. SF-kortfilmen "Flyktingar finner en hamn" upptagen av medverkan med Statens Informationsstyrelse spelades tillsammans med filmen.[1] Detta var Olof Molanders näst sista film som regissör.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dagens Nyheter, "Oss tjuvar emellan film reklam ," Januari 22, 1945: 18.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]