Osu!

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Osu!
Utvecklare Dean "peppy" Herbert
Först släppt 16 september 2007
Senaste utgåva b1661
(2 september 2010)
Plattform Microsoft Windows
Android (från version 2.1)
Mac OS X (Beta Release)
Iphone (App Store)
vilken som helst jailbroken iDevice (Cydia)
Windows Phone
Typ Musikspel
Webbplats http://osu.ppy.sh/

Osu! (ofta skrivet osu!) är ett gratis rytmbaserat datorspel till Microsoft Windows. Spelet är baserat på Osu! Tatakae! Ouendan och Elite Beat Agents med en av de tre speciallägena baserat på Taiko no Tatsujin

Historia[redigera | redigera wikitext]

Osu! startade som ett konceptbevis kallad "Ouentest" i juli 2007. Efter 2 månader av utveckling släpptes den första offentliga betaversionen den 16 september.[1]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelbanor kallas för beatmaps. I varje beatmap kommer en låt att spelas och olika objekt kommer upp och man ska interagera med dem till rytmen med sitt pekdon. Det finns tre olika typer av objekt, "Hit Circles" "Sliders" och "Spinners". Det finns tre olika svårighetsgrader i Osu!, easy, stream mode och expert mode. I "easy mode" kan man inte förlora och det kommer ganska få takter. I "stream mode" kommer det lite fler takter och man kan gå upp och ner i stream. Man startar på medium svårighet och om man träffar bra går man upp till hard, om man missar går man ner till easy och missar man för många där förlorar man. I "expert mode" är allting väldigt svårt, allting går fort och man förlorar väldigt lätt. Man låser upp expert mode om man får betyget A i stream mode. Det finns 6 olika betyg D, C, B, A, S och SS. Det finns också tre olika sorters poäng man kan få: 50, 100 och 300 poäng.

Oftast brukar man använda en datormus för att styra sitt pekdon men man kan också använda Tablet PC och digitalt ritbord för att spela. Man kan använda ett tangentbord men man kan inte styra med det, man kan bara använda det för att komplettera med de andra verktygen. När man spelar på sin mobil eller tablet så använder man fingrarna för att spela.

Det finns också modifikationer som du kan lägga till i spelet, till alla av speciallägena som gör spelet antingen svårare eller enklare beroende på vilken svårighetsgrad man vill spela på. Några av modifikationerna är: Easy, som minskar den totala svårighetsgraden, ger större cirklar och mindre krävande precision. No Fail, som gör så att du ej kan misslyckas och har möjligheten att avnjuta hela låten. Half, som gör så att låten går hälften så snabbt som ursprungligen. Dessa var svårhetsminskningar som gör spelet enklare. Det finns också modifikationer som gör spelet svårare: Hard Rock: Gör allt svårare, det vill säga, det blir snabbare, mindre cirklar och snabbare hp-drain. Sudden Death: Missar du en enda not i detta mode så misslyckas du direkt, rekommenderas bara för erfarna spelare. Doubble: Ökar snabbheten på en låt med 1,5 gånger och gör den betydligt svårare. Hidden: Approach-cirklarna försvinner och man får bara se noterna en kort stund innan de försvinner och man måste använda minnet för att klara av låten. Flashlight: Där ens synfält blir kraftigt reducerat och man måste ha snabba reaktioner för att utföra en låt med detta mod aktiverat.

Speciallägen[redigera | redigera wikitext]

I Osu! finns det tre speciallägen, "Catch the beat", "Taiko" och "Osu! Mania" De läser av beatmaps och gör så att man kan spela dem på andra sätt. Det finns möjlighet att göra så att beatmapen bara är spelbar i en av de tre spellägena dock.

Catch the Beat[redigera | redigera wikitext]

Catch the Beat går ut på att man ska styra en spelfigur med ett fat på huvudet och fånga frukter som faller ned till rytmen.

Catch the Beat spelas helt och hållet med tangentbordet men man kan använda en Wii Remote i stället.

Taiko[redigera | redigera wikitext]

Taiko går ut på att man ska trycka på cirklar för att hålla rytmen. Skillnaden från vanliga Osu! är att i Taiko så kommer cirklarna från endast ett håll och man använder endast tangentbordet. Man kan dock koppla in Rock Band- trummor att spela med.

Osu! Mania[redigera | redigera wikitext]

I Osu! Mania är det ungefär som att spela keyboard. Man använder endast tangentbordet för att spela med till rytmen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Foreword

https://osu.ppy.sh/