Osu!

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Osu!
UtvecklareDean "peppy" Herbert
Först släppt16 september 2007
Senaste utgåvab1661
(2 september 2010)
PlattformMicrosoft Windows
Android
Mac OS X (Alphaversion)
Iphone
Windows Phone
TypMusikspel
Webbplatshttp://osu.ppy.sh/

osu! är ett gratis rytmbaserat spel till bland annat Microsoft Windows och Android. Spelet är baserat på Osu! Tatakae! Ouendan och Elite Beat Agents med en av de tre speciallägena baserat på Taiko no Tatsujin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

osu! startade som ett konceptbevis kallad "Ouentest" i juli 2007. Efter 2 månader av utveckling släpptes den första offentliga betaversionen den 16 september.[1]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelbanor kallas för beatmaps. I varje beatmap kommer en låt att spelas och olika objekt kommer upp och man ska interagera med dem till rytmen med sitt pekdon. Det finns tre olika typer av objekt, "Hit Circles" "Sliders" och "Spinners". Det finns tre olika svårighetsgrader i osu!stream, easy, stream mode och expert mode. I "easy mode" kan man inte förlora och det kommer ganska få takter. I "stream mode" kommer det lite fler takter och man kan gå upp och ner i stream. Man startar på medium svårighet och om man träffar bra går man upp till hard, om man missar går man ner till easy och missar man för många där förlorar man. I "expert mode" är allting väldigt svårt, allting går fort och man förlorar väldigt lätt. Man låser upp expert mode om man får betyget A i stream mode. Det finns 6 olika betyg D, C, B, A, S och SS. Det finns även 2 specialbetyg, SH och SSH, som bara går att uppnå med modifikationerna Flashlight och / eller Hidden. Betyget avgörs nästan bara av ens accuracy, som i sin tur avgörs av hur många av varje Hit-Score man får. Det finns tre olika sorters Hit-Score man kan få: miss, 50, 100 och 300 poäng. Ens Hit-Score avgörs hur bra timing man har när man trycker på en Hit-Circle, hur väl man följer en Slider och hur bra man snurrar en Spinner. Hit-Score är procent baserat, där 100% är då man har träffat alla objekt för 300, 33% då man har träffat alla objekt för 100, och 0%, då man har missat var ända objekt.

Oftast brukar man använda en datormus för att styra sitt pekdon men man kan också använda Tablet PC eller digitalt ritbord för att spela. Man kan använda ett tangentbord för att klicka, då det är mycket praktiskt.

Modifikationer[redigera | redigera wikitext]

Det finns också modifikationer som du kan lägga till i spelet (Kallade mods i spelet), till alla av speciallägena som gör spelet antingen svårare eller enklare beroende på vilken svårighetsgrad man vill spela på. Man kan använda en eller flera samtidigt. Några av modifikationerna är: Easy, som minskar den totala svårighetsgraden, ger större cirklar och mindre krävande precision. No Fail, som gör så att du ej kan misslyckas och har möjligheten att avnjuta hela låten. Spun Out, som gör att alla Spinners kommer att snurras automatiskt. Half Time, som gör låten långsammare och gör beatmapen lättare att spela. Half Time gör dock inte, som namnet antyder, att låten går hälften så snabbt som ursprungligen, utan bara 75% så fort. Det finns också modifikationer som gör spelet svårare: Hard Rock: Gör allt svårare, det vill säga, det blir snabbare, mindre cirklar och snabbare hp-drain. Sudden Death: Missar du en enda not i detta mode så misslyckas du direkt, rekommenderas bara för erfarna spelare. Double Time/Nightcore: Ökar snabbheten på en låt med 1,5 gånger och gör den betydligt svårare. Skillnaden mellan Dubble Time och Nightcore är att Nightcore också ökar ljusheten av låten som spelas. Hidden: Approach-cirklarna försvinner och man får bara se noterna en kort stund innan de försvinner och man måste använda minnet för att klara av låten. Man slutar se Hit-Cirleln efter hälften av tiden mellan att den har blivit synligt och att den ska klickas har gått. Flashlight: Där ens synfält blir kraftigt reducerat och man måste ha bra posistionelt minne för att utföra en låt med detta mod aktiverat. Synfältet reduceras också när man når combo:n 100 och 200. Perfect: En träff som sänker accuracy:n räknas som en miss, och likt Sudden Death kommer man att misslyckas om man missar en not. Detta innebär att spelaren måste få 100% accuracy för att klara låten. Det finns även modifikationer som kontrollerar pekaren och tryckandet. Dessa är Autopilot respektive Relax. Med dessa modifikationer kan man inte få ett rankat resultat. Det finns också modifikationer där spelaren inte behöver göra någonting; dessa är Auto och Cinema. Auto är modifikation som tillåter spelaren att se en perfekt spelad låt, och fungerar som en replay. Med Cinema aktiverat visas bara bakgrunden och storyboarden, utan alla spelobjekt.

Poängförendring av modifikationer[redigera | redigera wikitext]

Alla modifikationer förendrar ens poängtotal när man kör med dem. Förendringen utrycks i ett sifferformatet liktnande procent, där 1 är 100%, och 0.5 är 50%. Man kan multiplecera tillsammans alla talen av de moden som man använder för att få ut ens poängtotal. Osu! avrundar automatiskt talen till en hundra decimal.

Easy No-Fail Half Time Hard Rock Hidden Sudden Death/Perfect Dubble Time/Nightcore Flashlight Relax/Autopilot Spun Out Auto/Cinema
0.5 0.5 0.3 1.06 1.06 0 1.12 1.12 0 0.9 0

Svårighetsgrad[redigera | redigera wikitext]

I Osu! finns ett svårighetsgrads system kallat "Star rating". Denna är kalkylerad genom ett stort antal variabler, dock så kan man enkelt anta att alla banor som baserar sig mycket på sliders kommer vara lägre i svårighetsgrad. Två viktiga saker som går med i kalkylationerna är: Avstånd mellan objekten, och tiden mellan dem.

Annat än star rating så finns det fyra andra variabler som förklarar svårighetsgraden av bannan. De är: OD; Overall Difficulty (Övergripande Svårighetsgrad), CS; Circle Size (Cirkelstorlek), AR; Approach Rate (Hur lång tid det är mellan att du ser cirlkeln och att du måste klicka den), och HP; Hit Points (Hur mycket hälsa man har när man kör bannan). OD, HP och AR kan båda nå siffran 10, dock så kan man få högre AR, då Dubble Time/Nightcore ökar AR utanför den faktiska siffran. CS kan nå upp till siffran 7. Det är dessa värden som modifikationen Hard Rock ökar, och Easy sänker.

Beatmaps[redigera | redigera wikitext]

Självaste banorna man spelar i osu! kallas för beatmaps. Det som står bakom mycket av Osu!:s framgång är att man kan göra sina egna beatmaps och sedan ladda upp till Osu!:s officiela hemsida om man använder sig av spelets så kallade "editor".

Speciallägen[redigera | redigera wikitext]

I Osu! finns det tre speciallägen, "Catch the beat", "Taiko" och "Osu! Mania" De läser av beatmaps och gör så att man kan spela dem på andra sätt. Det finns dock möjlighet att göra så att beatmapen bara är spelbar i en av de tre spellägena.

Catch the Beat[redigera | redigera wikitext]

Catch the Beat går ut på att man ska styra en spelfigur med ett fat på huvudet och fånga frukter som faller ned till rytmen.

Catch the Beat spelas helt och hållet med ett tangentbord eller knappar, som de andra två speciallägena. Dock går det att styra karaktären med en datormus, eller någon annan pekdon-styrande apparat, ifall man använder modifikationen Relax.

Taiko[redigera | redigera wikitext]

Taiko går ut på att man ska trycka på cirklar för att hålla rytmen. Skillnaden från vanliga Osu! är att i Taiko så kommer cirklarna från endast ett håll och man använder endast tangentbordet. Cirklarna är också färgkordinerade med röd och blå, och måste klickas med rätt färg. Man kan dock koppla in Rock Band- trummor att spela med.

osu!mania[redigera | redigera wikitext]

I Osu!mania (som är en Beatmania klon) så använder man ett tangentbord eller en specialkontroll för att spela med till rytmen och noterna som rullar ner för skärmen.

Det finns möjlighet att använda mellan 1 och 9 knappar, vanligast är 4, 5, 6 och 7 knappar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Foreword

https://osu.ppy.sh/