Osynlighetsmantel

Från Wikipedia

Osynlighetsmantel är ett föremål som förekommer både i mytologier, som en mantel eller enbart huvudbonad, och som ett tekniskt hjälpmedel under experimentell utveckling, som gör användaren osynlig.[1]

I mytologier[redigera | redigera wikitext]

Dvärghatt[redigera | redigera wikitext]

Alberich sätter på sig Tarnhelm och försvinner; illustration av Arthur Rackham till Richard Wagners Rhenguldet.

Dvärghatt är i de fornnordiska sagorna benämningen på en huvudbonad, hjälm eller kåpa, med vilken hattens innehavare troddes kunna göra sig osynlig. Huvudbonaden tillhörde ursprungligen de underjordiska makterna. Det förekommer även vetenskapliga försök med tekniska hjälpmedel som fyller samma funktion.

Dvärghatten förekommer i de fornnordiska hävderna (sägenarna) under benämningen huliðshjálmar, i tyska sagor kallas den Tarnkappe, i norsk folkdiktning huldrehatt, och i svensk ibland även duldehatt.

Grekisk mytologi[redigera | redigera wikitext]

Att detta mytologiska tema har äldre influenser tyder det att det redan i Illiaden (V, 844-845) berättas att underjords- och dödsguden Hades äger en liknande en sådan osynliggörande huvudbonad på.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Karlsson-Ottosson, Ulla (14 september 2007). ”KTH-forskare ser osynlighetsmantel ta form”. NyTeknik. Arkiverad från originalet den 24 september 2012. https://web.archive.org/web/20120924060734/http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article45536.ece. Läst 24 maj 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]