Osynligt handikapp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bild på en man som har ett plakat med texten "Take a picture with a proud Dyslexic". (Ta en bild med en stolt dyslektiker.

Ett osynligt handikapp är en funktionsnedsättning som inte alltid är omedelbart uppenbar för flyktig betraktare. Handikappet är inte synligt för blotta ögat. Det finns en mängd olika sjukdomar som kan ge ett handikapp både fysiskt och psykiskt som vi inte kan se med ögat. Till exempel kan SLE ge symptom för patienten som inte är direkt uppenbara för en utomstående betraktare då sjukdomen också angriper det centrala nervsystemet.[1] Stroke kan ge långvarig mental trötthet eller andra svårigheter som är relaterade till hjärnan.[2] Fibromyalgi kan ge svår ihållande smärta som försvårar möjligheten att orka med även vardagliga bestyr.

Osynligt handikapp är kroniska sjukdomar och betingelser som gör det svårt att fungera normalt. I exempelvis USA så är 96% av människor med kroniska medicinska betingelser har inga synliga tecken på deras sjukdom och 10% av dessa upplever en sänkt funktionalitet.[3][ifrågasatt uppgift] Det osynliga handikappet kan vara traumatiskt socialt och leda till svåra komplikationer

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”How does lupus affect memory?”. www.lupus.org. http://www.lupus.org/answers/entry/memory-and-lupus. Läst 9 april 2015. 
  2. ^ ”Läkartidningen”. www.lakartidningen.se. Arkiverad från originalet den 15 april 2015. https://web.archive.org/web/20150415055050/http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=6451. Läst 9 april 2015. 
  3. ^ ”Invisible Disabilities: List & Information”. http://www.disabled-world.com/disability/types/invisible/. Läst 9 april 2015.