Ottis Toole

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ottis Toole
Bakgrundsinformation
FödelsenamnOttis Elwood Toole
Född5 mars 1947
Jacksonville, Florida
Död15 september 1996 (49 år)
DödsorsakLeversvikt
StraffDödsstraff omvandlat till livstid.
Antal offer:4-125
Tidsspann?–1983
LandUSA
Område(n)Florida och Texas

Ottis Elwood Toole, född 5 mars 1947 i Jacksonville, Florida, död 15 september 1996, amerikansk seriemördare, kannibal och psykopat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Barndom[redigera | redigera wikitext]

Ottis Elwood Toole föddes den 5 mars 1947 i staden Jacksonville i Florida. Hans alkoholiserade far lämnade familjen när Ottis var liten. Mamman var psykiskt sjuk, och hans syster brukade klä honom i kvinnokläder. Ottis mormor var en satanist som kallade pojken för "Djävulsbarnet". Ibland kunde hon väcka honom mitt i natten och ta med honom till gravplatser för att gräva upp och stjäla dödskallar och benknotor som hon skulle använda i sina ritualer och besvärjelser.

Han hade en mycket trasslig och förvirrad barndom under fruktansvärda förhållanden precis som sin framtida parhäst Henry Lee Lucas, och kom att utveckla en psykotisk och genomgående elak personlighet. Han rymde hemifrån vid ett flertal tillfällen, men kom alltid tillbaka. I sin ungdom brukade han roa sig med att tända eld på övergivna hus i grannskapet.

Med sin ovanligt låga IQ på 75, klassades han som gränsfall till efterbliven och slutade skolan i åttonde klass. Han kunde knappt läsa och skriva.

Ottis och Henry[redigera | redigera wikitext]

När Ottis växte upp blev han en lösdrivare. År 1974 drev han omkring i väststaterna där han krävde fyra offer. Sent på året 1976 när Ottis var 29 år träffade han den enögda, 40-åriga seriemördaren Henry Lee Lucas på ett soppkök i Jacksonville. De åt tillsammans och utbytte gräsliga historier om sina minnen som mördare. De talade även varmt om en framtid då de kanske skulle mörda tillsammans. De kommande sex och halvt åren var Henry och Ottis nära vänner och färdkamrater som krävde sina offer efter vägen när de drog från stad till stad genom landet. Väldigt många av deras offer var liftare som de plockade upp efter vägen. När de behövde pengar eller mat rånade de bensinmackar. Två år efter att de hade träffats flyttade Henry in hos Ottis och hans familj i Jacksonville. Där träffade han Ottis' systerdotter, Frieda Powell. Han blev långsamt förälskad i den lite efterblivna tolvåriga flickan som kallade sig Becky.

År 1979 blev Ottis och Henry anlitade på ett takföretag i Jacksonville, som hette Southeast Color Coat. De missade ofta jobbet när de var ute och mördade, men när de väl var där arbetade de mycket effektivt.

Två år senare i maj dog Ottis mamma och systern Drusilla med några månaders mellanrum. Systern dog av en överdos, som tros vara ett självmord, och modern av lunginflammation. Om nätterna besökte Ottis kyrkogården där modern låg begravd, och sov på hennes grav. Under den här perioden var Ottis väldigt deprimerad och började dricka mycket och ta droger.

Becky förflyttades till ett ungdomshem. Henry hjälpte henne så småningom att fly och hon följde med honom ut på vägen, på flykt undan rättvisan. Eftersom Henry ville ha flickan för sig själv lämnade han Ottis hemma i Jacksonville. När myndigheterna för barns rättigheter kom och letade efter Becky i januari 1982, flydde hon med Henry till Kalifornien. Från Kalifornien tog sig Becky och Henry till Stoneburg i Texas. Becky började längta hem i augusti, och de började lifta mot Florida igen. Kvällen den 23 augusti kampade de i Denton i Texas. De började gräla och Becky gjorde sitt livs misstag och daskade till Henry i ansiktet. Han högg ihjäl henne ögonblickligen och styckade henne, sedan grävde han ner hennes kroppsdelar i skogen och återvände till Stoneburg. Becky var bara 15 år när hon dog. Dagen därpå i Stoneburg förklarade han i tårar att Becky hade "gett sig av" med en lastbilschaufför.

Bekännelser[redigera | redigera wikitext]

Den 11 juli 1983 arresterades Henry i Stoneburg, Texas för olagligt innehav av en pistol. Under de kommande tolv månaderna började han erkänna fler och fler mord. Vid ett tillfälle hävdade Henry att han och Ottis tillsammans hade mördat över 300 personer. Det mest troliga är dock att Henry ljög och tog på sig en massa mord som han inte hade begått för att framstå som historiens värsta seriemördare, och att han egentligen mördade 50 - 75 personer under sin livstid. Han berättade även att Ottis ibland åt delar av deras offer, eftersom han var kannibal. Det är omöjligt att veta exakt hur många han egentligen mördade.

Han blev i slutet dömd för elva mord. Han dömdes till livstids fängelse. Den 13 mars 2001 dog Henry i sin cell i Texas av en hjärtattack. Ottis dömdes för sex mord, varav ett av offren hade blivit innebränd när Ottis hade eldat upp hans hus. Först dömdes han till dödsstraff men straffet sänktes till livstids fängelse, och den 15 september 1996 dog han i sin cell av aids.

Kända offer[redigera | redigera wikitext]