Otto Freundlich

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Otto Freundlich
Född10 juli 1878
Stolp, Tyskland
Död9 mars 1943 (64 år)
Majdanek, Polen
Begravningsplatsno value
NationalitetTyskland
Konstnärskap
FältMålning och skulptur
Rörelseabstrakt konst
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Otto Freundlich, född den 10 juli 1878 i Stolp, Pommern, död den 9 mars 1943, var en tysk målare och skulptör och en i den första generationen abstrakta konstnärer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Freundlich studerade först till tandläkare innan han bestämmer sig för att bli konstnär. Han flyttade till Paris 1908, där han bodde i Montmartre i Bateau Lavoir nära Pablo Picasso, Braque och andra.

År 1914 återvände han till Tyskland och efter första världskriget blev han politiskt aktiv som medlem i Novembergruppen. År 1919 organiserade han den första Dada- utställningen i Köln tillsammans med Max Ernst och Johannes Theodor Baargeld. Han gick sedan med i Abstraction-Création-gruppen 1925.

Otto Freundlich, Mein roter Himmel (Min röda himmel), 1933.

Efter 1925 levde och arbetade Freundlich huvudsakligen i Frankrike och under sin tid i Paris blev han medlem av Union des Artistes Allemandes Libres. Freundlich var av judisk börd och i Tyskland fördömdes hans arbeten av nazisterna som degenererade och togs bort från offentlig visning. Vissa arbeten beslagtogs och visades på den ökända nazistutställning av degenererad konst, inklusive hans monumentalskulptur Der Neue Mensch (Den nya människan), som fotograferades på ett förnedrande sätt och användes som omslagsillustration till utställningskatalogen. Der Neue Mensch återfanns aldrig och antas ha förstörts. En av hans skulpturer återfanns i en utgrävning i Berlin och är utställd på Neues Museum.

Vid andra världskrigets utbrott internerades Freundlich av de franska myndigheterna, men släpptes för en tid efter påtryckningar av Pablo Picasso. År 1943 greps han åter och deporterades till Majdanek där han mördades samma dag som han ankom dit.

Dokumentärfilm[redigera | redigera wikitext]

Även om Freundlich har förbisetts sedan han förtalades av nazisterna, släpptes 2012 en dokumentärfilm, Das Geht Nur Langsam (Det tar tid). Filmen beskriver hans vision om att bygga gator av skulpturer, som löper genom Europa symboliserande hans utopiska idéer om ett världssamhälle.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]