Otto Printzsköld

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Otto Hack Roland Printzsköld)
Hoppa till: navigering, sök
Otto Hack Roland Printzsköld - from Svenskt Porträttgalleri II.png

Otto Hack Roland Printzsköld, född 18 oktober 1846 i Kalmar, död 1 mars 1930 i Stockholm[1] var en svensk landshövding och riksmarskalk.

Otto Printzsköld gifte sig den 13 september 1880 med friherrinnan Ida Ebba Henrietta De Geer, född 17 juli 1853, tidigare hovfröken hos drottningen.

Printzsköld, som var filosofie doktor, blev byråchef i Generalpoststyrelsen var landshövding i Södermanlands län mellan 1889 och 1894. Han blev förste hovmarskalk från 1898 samt ledamot av Riddarhusdirektionen. Han var Sveriges riksmarskalk ifrån 1916 till 1930.

Under sin tid som landshövding lät Printzsköld uppföra fastigheten Tomtebo i Sparreholm åt hustrun, som enligt ryktet inte ville bo i stora städer. Byggnaden uppfördes år 1887 strax innan utnämningen till landshövding. Tomtebo är idag en privat villa och ligger vid sjön Båven. År 1912 köpte han Krusenhofs herrgård i Kvillinge socken utanför Norrköping. Arkitekten Ivar Tengbom ritade ett nytt corps de logi, som var inflyttningsklart 1914.[2]

Under Printzskölds landshövdingstid fullbordades Norra Södermanlands järnväg. Under denna tid var landshövdingeresidenset beläget i Nyköping. Med hovet hade han haft personliga relationer; han åtföljde den unge prinsen Oscar på hans stora europeiska resa och drottning Sofia på hennes resa till Rumänien och Turkiet på 80-talet, och när prins Eugen gjorde sin första studieresa till Paris, var det Printzsköld som svarade för konstnärsprinsens trevnad i den franska huvudstaden. Han var också i Köpenhamn 1897 för att vara med vid undertecknandet av äktenskapskontraktet mellan prins Carl och prinsessan Ingeborg.

Printzsköld var flitigt verksam både socialt och politiskt (i tullstriderna deltog han som övertygad protektionist), men var också en duktig finansman vilket påverkade som Nyköping fick dela hans intresse med åtskilliga storföretag, särskilt inom bank- och försäkringsvärlden, där han förde ordförandeklubban och dikterade styrelseprotokoll med överlägsen auktoritet.

Oscar II lär ha älskat att omge sig med högväxta karlar och med Printzsköld, som var huvudet högre än de flesta, fick han en förste hovmarskalk som inte bara var huvudet högre än allt folk i yttre mening, utan även med stor kunskap och personlighet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Märkligare dödsfall i Sverige 1930 i Svenska Dagbladets Årsbok – händelserna 1930 (1931)
  2. ^ ”Kulturarv Östergötland: Krusenhofs herrgård”. http://www.kulturarvostergotland.se/Article.aspx?m=405618&a=726539. Läst 2014-10-06. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Gustaf Lagerbjelke
Landshövding i Södermanlands län
1889-1894
Efterträdare:
Filip Boström
Företrädare:
Ludvig Douglas
Sveriges riksmarskalk
1916–1930
Efterträdare:
Eric Trolle