Ottravadsmästaren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dopfunten med självporträtt.

Ottravadsmästaren var en svensk anonym mästare, verksam som stenhuggareFalbygden i Västergötland, troligen under andra hälften av 1100-talet.

Denne romanske stenmästare har fått sitt namn efter en dopfunt från den försvunna Ottravads kyrka, vilken nu står i Dimbo-Ottravads kyrka. Den har åtta figurfält där man även återfinner konstnärens självporträtt, där han arbetar med klubba och mejsel. Han var sannolikt förutom skulptör även byggmästare. Han skapade dopfuntar och portalreliefer.

I Södra Vings kyrka finns en dopfunt med liknande motiv och cylindrisk cuppa som den i Ottravad. I Friggeråkers kyrka och i Utvängstorps kyrka är cupporna däremot fyrkantiga. I Valstads kyrka finns två kolonnportaler där den västra har en tympanon med en Kristusbild av samma slag som den på Ottravadsfunten. Där finns även en gåtfull klippa, som är avbildad även på tympanon i Velinga kyrka. Ett återkommande motiv, nästan ett signum för mästaren, är ett leende lejon — ett annars sällsynt motiv i Västergötlands medeltida stenkonst.

Ottravadsmästaren skapade innehållsrika symbolbilder för ont och gott, död och uppståndelse.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Hallbäck, Sven Axel (1971). ”Medeltida dopfuntar i Skaraborg”. Västergötlands fornminnesförenings tidskrift (Skara : Föreningen) 6: h. 8, 1971/1972: sid. 59ff, 97ff. ISSN 0347-4402.  Libris 8195797
  • Svanberg, Jan (2011). Västergötlands medeltida stenskulptur. Stockholm: Signum. sid. 43-52. Libris länk. ISBN 9789186221119