Oxford

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Oxford (olika betydelser).
Oxford
Latin: Oxonia
Stad
Oxford Montage 2012.png
Oxford wapen.svg
Officiellt namn: City of Oxford
Etymologi: Fornengelska: Oxenaforda, "oxvad"
Motto: Fortis est veritas, "Sanningen är stark"
Land  Storbritannien
Riksdel England
Region South East England
Grevskap Oxfordshire
Flod Isis
Koordinater 51°45′07″N 1°15′28″V / 51.75194°N 1.25778°V / 51.75194; -1.25778
Area 45,59 km²
Folkmängd 150 200 (2011)
 - tätort 171 380 (2011)
 - storstadsområde 244 000 (2001)
Befolkningstäthet 3 295 invånare/km²
Stadsrättigheter 1542
Grundad 700-talet
Styrande organ Oxfords stadsfullmäktige
Lord Mayor Delia Sinclair (Labour)
Tidszon GMT (UTC0)
 - sommartid BST (UTC+1)
Postnummer OX1, OX2, OX3, OX4
Riktnummer 01865
GeoNames 2640729
Oxfords geografiska läge
Oxfords geografiska läge
Webbplats: www.oxford.gov.uk

Oxford [ˈɒksfəd] är en stad i Oxfordshire i England, vid övre Themsen, 80 km nordväst om London. Oxfords stad, City of Oxford, har omkring 150 000 invånare (år 2011).

Oxford är främst känt för sitt universitet, University of Oxford, där undervisning bedrivits sedan omkring år 1096, men staden är även en betydande industristad med bland annat bilfabriker i stadsdelen Cowley, grafisk industri och bokförlag som Oxford University Press, grundat 1632. Oxfords domkyrka Christ Church Cathedral är säte för Oxfords stift inom Anglikanska kyrkan.

Staden är känd som "de drömmande spirornas stad", ett uttryck myntat av poeten Matthew Arnold.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Oxford 1730
South Park i Oxford

Söder om Oxfords stadskärna rinner floden Themsen, som på sträckningen genom Oxford ofta kallas Isis, särskilt i akademiska sammanhang. Floden används flitigt för sport och rekreation av studenter och stadsbor och är känd som plats för akademisk rodd. Oxfords stadskärna domineras till stor del av den historiska universitetsbebyggelsen och omges av stora parkområden, med modernare stadsdelar i utkanten av staden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden grundades av saxare, och var först känd som Oxanforda. Namnet betyder "vadställe för oxar". Under 900-talet var staden gränsstad mellan kungadömena Mercia och Wessex och anfölls flera gånger av danerna. Staden drabbades svårt av den normandiska invasionen år 1066. Den nye länsherren Robert D'Oyly lät bygga det normandiska slottet, Oxford Castle, i sydvästra delen av dagens stadskärna. Slottet hade ett St George-kapell, där munkar, bland andra författaren Geoffrey av Monmouth verkade, och här skrev han 1139 verket De brittiska kungarnas historia, som behandlar legenderna om de brittiska kungarna under förnormandisk tid. Oxfords universitet omnämns för första gången under 1100-talet, och under mitten av 1200-talet grundades universitetets första colleges: University College (1249), Balliol College (1263) och Merton College (1264).

Under universitetets tidiga år fanns tidvis starka konflikter mellan universitetet och stadsborna, och 1355 skedde ett större upplopp på S:a Scholastica-dagen då 63 studenter och ett 30-tal stadsbor dödades. Staden dömdes att betala en årlig bötessumma för varje dödad student och stadens borgmästare och rådsmedlemmar fick marschera barhuvade genom staden som straff, en tradition som höll i sig till år 1825 då borgmästaren slutligen vägrade att delta.

Under engelska inbördeskriget var Oxford centrum för den rojalistiska sidan och Karl I hade sitt hov i staden.

Kultur och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Oxford är en av de städer som format begreppet universitetsstad och den traditionella akademiska kulturen, och universitetet har med sina många historiska byggnader, lärare och studenter ett rikt studentliv (se vidare Oxfords universitet). Till stadens stora sevärdheter hör Christ Church College från 1500-talet med katedralen i Oxford, samt Bodleian Library och Radcliffe Camera. Staden har också flera berömda museer, bland andra Ashmolean Museum och Oxford University Museum of Natural History.

I stadskärnan ligger många traditionella butiker i Covered Market och vid huvudgatorna High Street och Broad Street, bland annat den berömda bokhandeln Blackwell's.

Oxford i litteratur och film[redigera | redigera wikitext]

Staden och universitetet har varit hemvist för författare som J.R.R. Tolkien, Iris Murdoch och Lewis Carroll och har dessutom skildrats i många litterära verk, exempelvis En förlorad värld (1945) av Evelyn Waugh. Tolkien och C.S. Lewis var under 1930- och 1940-talen medlemmar av den litterära diskussionsklubben The Inklings som samlades på puben The Eagle and Child. Gruppen hade stor betydelse för utvecklingen av den moderna fantasylitteraturen.

Oxfords historiska miljöer har ofta varit inspelningsplats för film och TV, bland annat för filmen Harry Potter och de vises sten och polisserierna Kommissarie Morse och Kommissarie Lewis som baserats på Colin Dexters litterära deckarfigurer.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Som musikstad är Oxford känt som scen för klassisk musik och kyrkomusik, men även för modernare band som Radiohead och FOALS.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Inom sport är Oxford främst känt för sporter som förknippas med akademin, som akademisk rodd. Stadens främsta herrfotbollsklubb är Oxford United, som spelar i Football League Two (2014). Den tidigare Oxfordstudenten Roger Bannister blev 1954 den förste att springa "drömmilen", en engelsk mil på under fyra minuter med officiell tidtagning, på Iffey Road-banan i Oxford.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Två universitet har sina huvudcampus i Oxford: det gamla medeltida universitetet, University of Oxford, som satt sin prägel på den gamla stadskärnan, och Oxford Brookes University, grundat som Oxford School of Art 1865 och universitet sedan 1992. Brookes University har campus i stadsdelarna Headington och Harcourt Hill samt i förorten Wheatley och i Ferndale utanför Swindon.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I stadsdelen Crowley ligger Morris Motors gamla fabriksområde, idag är Mini bilmärket tillverkad av BMW. Oxford är också säte för förlaget Oxford University Press som ägs av Oxfords universitet, samt förlaget Wiley-Blackwells huvudkontor i Storbritannien och flera mindre förlag. Staden har dessutom flera högteknologi- och forskningsföretag med band till universitetet. Universitetets internationella rykte har också bidragit till att flera utbildningsföretag har sina huvudkontor här, bland andra EFL.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Oxfords järnvägsstation ligger i västra utkanten av stadskärnan. Staden har järnvägsförbindelse till Paddington Station i London samt i riktning norrut mot Manchester, Birmingham och Edinburgh. Från Oxford går även en mindre regional linje mot Bicester.

Motorvägen M40 går förbi Oxford och sammanbinder staden med London och Birmingham samt Heathrow-flygplatsen.

Omkring 11 km nordväst om Oxford ligger London Oxford Airport, som huvudsakligen används för flygutbildning och är hem för Oxford Aviation Academy, Europas största flygskola.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Författarna J.R.R. Tolkien och C.S. Lewis, båda verksamma som professorer vid universitetet, bodde och verkade under många år i Oxford. Bland andra litterära celebriteter med band till staden märks Lewis Carroll, Oscar Wilde, Matthew Arnold, Percy Bysshe Shelley, Iris Murdoch, P.D. James och Colin Dexter. Det bor även skådespelare i Oxford som Orlando Bloom och Emma Watson.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Oxford har följande vänorter:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vänorter på Oxfords nätsidor, läst 7.12.2015

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]