Oxikodon

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Oxykodon)
Strukturformel för oxikodon.
Oxycodone Teva 5 mg Svensk förpackning 28 kapslar
Oxycodone Teva 5 mg Kapsel Svensk

Oxikodon, summaformel C18H21NO4, är ett så kallat morfinderivat; det är ett halvsyntetiskt preparat med kraftigt smärtstillande effekt och härleds ur tebain (dimetylmorfin). Det används vid långvarig svår smärta, till exempel vid cancer.

Läkemedel som innehåller oxikodon är bland andra OxyNorm®[1], OxyContin®[2] och Targiniq®[3] som alla säljs i Sverige av Mundipharma.

Med OxyNorm nås smärtstillande effekt ofta inom 15–20 minuter, med full effekt cirka en timme efter intaget. Varaktigheten är upp till 6 timmar.

OxyContin och Targiniq är långtidsverkande läkemedel, så kalladde depåtabletter, där smärtstillande effekt nås efter cirka 30–60 minuter, maximal effekt efter cirka 3 timmar, och uppges hålla i sig upp till 12 timmar. Genom att Targiniq även innehåller naloxon som inte frisläpps förrän det kommer ner i tarmen hävs den förstoppning som annars uppstår vid behandling med opiater.

Preparat innehållande oxikodon kan bland annat orsaka dåsighet, illamående och kräkningar. Sådana besvär brukar minska efter några dagars användning. Vissa kan få klåda, förstoppning och miktionsproblem (svårt att urinera/miktera). Förminskade pupiller och svårighet att andas är andra kända biverkningar.[4]

Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckningen N I i 1961 års allmänna narkotikakonvention, samt i förteckning II i Sverige.[5] Preparatet är kraftigt beroendeframkallande. I USA pågår[när?] ett tusental rättsprocesser om medlet. Anhöriga till patienter som dött av överdoser och ansvariga för sjukvården i olika delstater har stämt tillverkarna på grund av att så många dött av överdoser eller blivit beroende av medlet.[6]

OxyNorm 5mg kapslar Svensk förpackning.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Barry Meier: Pain Killer: A ‘Wonder’ Drug’s Trail of Addiction and Death, 2003, ISBN 978-1579546380

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]