Oz – en fantastisk värld

Från Wikipedia
Oz – en fantastisk värld
(Return to Oz)
GenreÄventyr
Familjefilm
Fantasy
RegissörWalter Murch
ProducentPaul Maslansky
ManusL. Frank Baum
Gill Dennis
SkådespelareFairuza Balk
Nicol Williamson
Jean Marsh
Piper Laurie
OriginalmusikDavid Shire
FotografDavid Watkin
KlippningLeslie Hodgson
Premiär21 juni 1985
(USA)
25 oktober 1985
(Sverige)
Speltid113 min
LandStorbritannien Storbritannien
USA USA
SpråkEngelska
Intäkter11 137 801 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Oz – en fantastisk värld (originaltitel: Return to Oz) är en amerikansk-brittisk långfilm från 1985 i regi av Walter Murch. Filmen blev nominerad för bästa specialeffekter vid Oscarsgalan 1986.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Dorothy Gale har länge drömt om en annan värld som hon är övertygad om att hon en gång besökt, men det är ingen som tror henne. Istället tror alla att hon blivit galen och en läkare bestämmer sig för att börja utföra psykiatriska experiment på henne. Men precis innan experimenten ska påbörjas hinner en mystisk flicka rädda Dorothy och för henne till platsen hon drömt om - landet Oz. En elak häxa och en ondskefull kung håller på att förstöra landet och det är upp till Dorothy att stoppa dem innan det är för sent.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en uppföljare till Trollkarlen från Oz från 1939. Första filmen är baserad på boken Den underbara trollkarlen från Oz av L. Frank Baum och den här uppföljaren är baserad på den andra och den tredje boken i Baums Oz-serie; The Marvelous Land of Oz och Ozma of Oz.

Det dröjde 46 år innan Trollkarlen från Oz fick en uppföljare, och filmen fick en plats i Guinness rekordbok tack vare detta då det är väldigt ovanligt att det dröjer så lång tid innan en film får en uppföljare.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]