P&B

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
P&B
RegissörHans Alfredson
ProducentWaldemar Bergendahl
ManusHans Alfredson
SkådespelareAllan Edwall
Lena Nyman
Stellan Skarsgård
Lill Lindfors
Björn Gustafson
OriginalmusikGunnar Svensson
FotografJörgen Persson
ProduktionsbolagAB Svenska Ord Svensk Filmindustri AB
Premiär10 december 1983 (Sverige)
Speltid109 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

P&B är en svensk film från 1983 i regi av Hans Alfredson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Uteliggaren Carl-Johan Pettersson (Stellan Skarsgård) träffar av en slump den illegale (och likaledes utfattige) invandraren Joseph Bendel (Allan Edwall). Tillsammans startar de en verksamhet som bygger på skumraskaffärer och bedrägerier.

De har distinkt olika personligheter; Bendel är street-smart och klurig medan Pettersson är charmig och har kvinnotycke. Sakta men säkert bygger de upp ett stort kapital och startar företagsgruppen "P&B", "Pettersson och Bendel".

I takt med att deras ekonomiska framgångar växer lavinartat börjar dock Carl-Johan Pettersson gradvis må sämre och sämre. Han känner sig underlägsen den sofistikerade Bendel och har svårt att föra sig i samhällets "finare" kretsar. Han ljuger tvångsmässigt och presenterar sig med falskt namn inför nästan varje människa han möter.

Pettersson lever dessutom i ett olyckligt förhållande med flickvännen Mia (Lena Nyman). När han sedan träffar lärarinnan Ingegerd (paradoxalt nog även hon spelad av Lena Nyman) blir han förälskad och han slits mellan Mias vulgära stil och Ingegerds sofistikerade sätt.

Bendel å sin sida har problem med att han invandrat illegalt till Sverige och efterspanas av polis. Bendels bakgrund och förflutna är höljt i dunkel och inget han vill diskutera med någon, men Pettersson anar att Bendel bär på en hemlighet av något slag.

Med tiden börjar affärerna för P&B gå sämre och den ursprungliga vänskapen mellan Pettersson och Bendel ställs på svåra prov.

Filmens budskap är enkelt och tydligt; (för) mycket pengar är ingen garanti för ett lyckligt liv utan kan snarare leda en människa rakt ner i fördärvet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

P&B är en nyinspelning byggd på Waldemar Hammenhögs kontroversiella roman Pettersson & Bendel, som filmatiserades första gången 1933 under namnet Pettersson & Bendel. Regi: Hans Alfredson, speltid: 109 minuter

Sångerna "It's So Nice to Be Rich" och titelmelodin framfördes av Agnetha Fältskog som även släppte dem på singel samma år.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Lena Nyman spelade två olika roller i filmen; dels den naiva och lite vulgära Mia, och dels den strama, intellektuella Ingegerd. I förhandsreklamen talades det endast om att hon skulle göra rollen som Mia - och det var långt ifrån alla biobesökare som kände igen henne som Ingegerd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]