Pärlemorfjärilar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pärlemorfjärilar
Argynnis adippe2.jpeg
Skogspärlemorfjäril (Argynnis adippe)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
UnderordningGlossata
(orankad)Dagfjärilar
Rhopalocera
ÖverfamiljÄkta dagfjärilar
Papilionoidea
FamiljPraktfjärilar
Nymphalidae
UnderfamiljPärlemorfjärilar
Heliconiinae
Vetenskapligt namn
§ Heliconiinae
AuktorSwainson, 1827
Hitta fler artiklar om djur med

Pärlemorfjärilar (Heliconiinae) är en underfamilj av praktfjärilarna. Arterna liknar varandra mycket på vingarnas översida, som på rödgul botten har många i tvärrader ordnade svarta fläckar. Bakvingarnas undersida är däremot mycket växlande hos olika arter och visar fläckrader, som bildar mörkare och ljusare tvärband. Hos en del arter är de ljusa fläckarna blanka, silver- eller pärlemorglänsande. På andra har endast en eller annan fläck en matt glans, och hos ännu andra är de motsvarande fläckarna endast gulvita, gula eller brunröda.

Larverna har sex rader taggar på ryggen. De flesta lever på violer. De kantiga pupporna har tvärs över ryggen en djup insänkning och är ofta prydda med silverfläckar.

Pärlemorfjärilar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns cirka 20 arter (se lista med Nordens arter), av vilka den största (vingspann 53-65 mm) är den silverstreckade pärlemorfjärilen (Argynnis paphia) med undertill gröna bakvingar, övertvärade av fyra silverstrimmor.

En vanlig art är den storfläckiga pärlemorfjärilen (Issoria latonia), med vingspann på 30–35 mm, som känns igen på bakvingarnas stora, blanka, skarpt begränsade silverfläckar på mörkt rödbrun botten.

Den vanligaste arten och en av de vanligaste av alla dagfjärilar i Sverige är den brunfläckiga pärlemorfjärilen (Boloria selene), med vingspann på 30–44 mm, med bakvingarna undertill brokiga av rödbruna och gula band och svarta fläckar och endast matt antydd silverglans på kantfläckarna och en fläck på vingens mitt.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tribus och släkten:[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.