På rymmen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om TV-programmet På rymmen. För filmen, se På rymmen (film).
På rymmen
OriginaltitelWanted
GenreUnderhållning
Tävlingsprogram
Skapad avChannel 4
ProgramledareMartin Timell
Antal avsnitt25
Längd (per avsnitt)90 minuter inkl. reklam
Antal säsonger3
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagStrix Television
ProducentErik Fritjofsson
Sändning
OriginalkanalTV4
Originalvisning1997–1999
Bildformat4:3 (SDTV)
StatusNedlagd
Kronologi
UppföljarePosition X

På rymmen var ett TV-program som sändes på fredagskvällar i TV4 hösten 1997 samt vårarna 1998 och 1999. Programledare var Martin Timell. Själva tävlingen gick ut på att två stycken rymmarpar skulle resa runt i Sverige jagade av två "spårhundar", en per par, och utföra olika uppdrag utan att bli upptäckta och filmade av spårhunden. Spårhundarna fick ta hjälp av tips från allmänheten som kunde ringas in till en speciell tipstelefon. Själva tävlingen pågick dygnet runt. Den enda gången som rymmarna kunde åka fast var i en direktsändning som hölls på fredagar, då de två rymmarparen stod gömda i en telefonkiosk någonstans i Sverige. Det gällde för spårhundarna att hitta rymmarna innan programmets slut, annars fick rymmarna fortsätta att rymma en vecka till.

I studion i Stockholm fanns förutom Martin Timell även en spaningsledning med spaningsledaren Göran Bergström i spetsen och en tipsavdelning som tog emot tips som allmänheten kunde ringa in. Under programmet var både rymmare och spårhundar uppkopplade via videolänk så att tittarna fick följa jakten i direktsändning. Rymmarnas och spårhundarnas egna filmer visade vad som hade hänt under den gångna veckan. Programmet producerades av Strix Television.

Programmets regler[redigera | redigera wikitext]

I programmet fanns det olika regler för rymmare, spårhundarna och för veckofinalen. Rymmarnas uppgift var att rymma utan att bli smygfilmade av spårhunden oavsett tid på dygnet. Rymmarna kunde varje dag vinna pengar genom att utföra ett veckouppdrag som de fick av programledningen. Utförde de uppdraget utan att bli smygfilmade (under en hel dag) vann de en viss summa pengar. Om rymmarna blev smygfilmade och/eller bröt mot någon av reglerna som nämns nedan förlorade de dagsvinsten.

Rymmarna[redigera | redigera wikitext]

Ordinarie regler[redigera | redigera wikitext]

 • Endast resa med allmänna kommunikationer som till exempel buss, tåg, flyg eller taxi.
 • Inte lifta med vare sig privatbilar eller yrkestrafik, däremot tilläts rymmarna att gå till fots och cykla.
 • Bara tävla inom Sveriges gränser.
 • Bara stanna i en kommun i högst tjugofyra timmar och aldrig återvända till en kommun de redan varit i.
 • Inte ha med sig några personliga ägodelar förutom kläderna på kroppen och id-handlingar. Att klä på sig extra lager med kläder före avfärd första veckan godkändes dock.
 • Rapportera sin position till spaningsledningen tre gånger om dagen: varje morgon, vid lunch och kväll. Då rymmarna ringde in skulle de berätta vilken position de hade haft en timme tidigare. Detta för att de skulle få ett försprång gentemot spårhunden. Rymmarna tilläts bland annat att kliva på en buss, ett tåg eller en annan allmän kommunikation, därefter meddela sin position och sedan kliva av samma kommunikationsmedel igen.
 • Mellan klockan 00.00 och 06.00 var rymmarna tvungna att vila/sova och fick således ej tävla under den tiden.
 • Filma allt de gjorde och skicka in banden till TV4.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Varje vecka fick rymmarna ett uppdrag. Uppdraget skulle utföras minst en gång om dagen och ibland på angiven plats. Om rymmarna gjorde uppdraget varje dag och inte blev smygfilmade av spårhunden fick de en dagsvinst. Om rymmarna klarade det första veckan fick de 5 000 kronor per dag, andra veckan 10 000 kronor per dag, tredje veckan 20 000 kronor per dag och fjärde veckan 30 000 kronor per dag.

Begränsningar och riskbonus[redigera | redigera wikitext]

Under de tre säsongerna infördes olika begränsningar samt en riskbonus om rymmarna gjorde något practical joke.

Regel Säsong 1 Säsong 2 Säsong 3
Dagsersättning 300 kr
(per person)
100 kr
(per person)
200 kr
(per person)
Taxiresor Obegränsat En per dag En per vecka
Rymningstaxi 200 kr 100 kr
Riskbonus1,2 Ingen bonus 10 000 kr2
Vinst Ingen vinst En bil3
Maxrymning Ingen maxgräns Max fyra veckor

1 Om rymmarna smygfilmade spårhunden under lördag, söndag eller måndag måste dessutom spårhunden, under jakten i direktsändningen, före pausen stanna till vid en angiven plats och efter pausen utföra ett uppdrag innan jakten fick återupptas.
2 Riskbonusen betalades ut oavsett om rymmarna åkte fast eller ej.
3 Bilarna (varsin till respektive rymmare i rymmarparet) delades ut om rymmarparet lyckades hålla sig undan i minst tre veckor.

Spårhundarna[redigera | redigera wikitext]

Spårhundarnas uppdrag var att varje dag försöka smygfilma rymmarna. För att smygfilmningen skulle räknas behövde båda rymmarnas ansikten synas på bild. Spårhundarna tilldelades en egen bil och åtföljdes av en kameraman som filmade allt vad de gjorde.

Skulle rymmarna och spårhunden få syn på varandra uppstod en konfrontation. Då måste spårhunden stanna kvar på platsen i en timme medan rymmarna fick ge sig iväg direkt. Spårhunden hade som enda regel att bara få följa efter rymmarna i sin egen bil eller till fots. Således fick inte spårhunden åka med allmänna kommunikationsmedel som rymmarna fick. Däremot tilläts spårhunden att byta bil vid vissa tidpunkter för att gå "under cover" vid en smygfilmning.

Veckofinalen[redigera | redigera wikitext]

Varje fredag sändes en direktsänd veckofinal, där spaningsledningens och varje rymmares spårhund skulle försöka hitta rymmarna i en angiven stad. Någonstans i Sverige befann sig två rymmarpar, i varsin stad, stående i en telefonkiosk. Skulle spårhunden hitta sitt rymmarpar åkte dessa ur tävlingen, annars fick rymmarparet fortsätta rymma en vecka till.

Varje veckofinal inleddes med att visa vad som hade hänt i föregående avsnitt (utom i de första avsnitten för respektive säsong). Därefter kontaktades rymmarparen, först det ena och några minuter senare det andra rymmarparet, varpå rymmarparets tidsnedräkning startade. Man fördröjde det andra rymmarparets nedräkning med ett par minuter så att inte bägge omgångarna skulle avgöras samtidigt. Efter att nedräkningen startat kontaktades spårhunden, som vid tillfället hade fått en angiven startposition av TV4. Efter ett kort samtal fick spårhunden ge sig iväg i sin bil för att börja jakten. Sedan redogjorde spaningsledaren vilken strategi som skulle användas för att hitta rymmarparen. Det visades också ett telefonnummer i bild där tittarna kunde ringa in riktiga och falska tips. Efter detta visades rymmarnas filmmaterial, dock ihopklippt av TV4 i ett sammandrag över de första tävlingsdagarna.

Halvvägs in i programmet hölls en längre paus. I den första säsongen fortsatte jagandet under pausen, medan det under de två sista säsongerna måste spårhundarna ställa sig i vägkanten under pausens gång och bägge rymmarparens nedräkning stannades. Tipstelefonen var dock öppen under pausens gång. När pausen var över redovisades hur mycket pengar som respektive rymmarpar samlat ihop. Därefter blev det en slutjakt då det skulle avgöras om respektive spårhund skulle hinna fram till rätt telefonkiosk eller ej. Om det ena och/eller det andra rymmarparet hittades av spårhunden fanns nya par redo i studion i Stockholm att ge sig ut som rymmarpar. De/dessa fick då åka en förbetald taxi på mellan 100 och 200 kronor från studion. Oavsett om det ena eller bägge rymmarparen åkte ut, presenterades nya spårhundar varje vecka. I första säsongen avlöste dock spårhundarna varandra (bland tre personer), i övriga säsonger tog kändisar över den rollen.

För att rymmarna inte skulle avslöjas i förväg, monterades kameror mm. i telefonkiosken endast 45 minuter innan sändningen började.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

 • En stor anledning till att programmet sedan lades ned för gott var att alltför många telefonkiosker i Sverige togs ur drift. Mellan åren 1996 och 2001 togs cirka 19 000 telefonkiosker i landet ur drift och år 2010 fanns endast cirka 2 700 kvar.[1] År 2002 följdes programmet upp av Position X som gick till på i stort sett samma sätt som På rymmen, men där den största skillnaden var att tittarna istället fick rösta om huruvida rymmarna skulle få fortsätta eller inte. År 2014 följdes programmet upp en ytterligare gång då TV4 gjorde en testversion av ett liknande program som På rymmen under namnet Spring!.[2]
 • Flera av rymmarna har blivit kända efteråt, till exempel Tobbe "Trollkarl" Blom, Hjalle & Heavy och Paul Tilly. Rymmarduon Tobbe & Tony fick rekordet för längsta rymning, då de lyckades hålla sig ute i sammanlagt sju veckor: tre i säsong 2 och fyra i säsong 3.

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Den första säsongen sändes på fredagskvällar mellan den 29 augusti och 17 oktober 1997. I spaningsledningen fanns Göran Bergström, Sanna Gutestam, Mikael Reuterswärd och Sofia Eriksson. Dessa fyra bytte av varandra under säsongen med att stå i studion på fredagarna samt vara spårhundar under veckorna och under direktsändningarna. Då Göran Bergström var ute som spårhund hade han även med sig sin hund Roy.

De två första rymmarparen släpptes iväg från Katarinahissen vid Slussen i Stockholm, en vecka innan själva direktsändningen ägde rum. Rymmarna fick ta hissen ned, medan spårhundarna fick ta omvägen via trapporna. Detta gav rymmarna ett någorlunda försprång.

Avsnitt 1

Första veckofinalen, 29 augusti 1997
Rymmarpar Dan & Daniel Ewa & Liz
Dan Edström, 26 år och Daniel Dammare, 26 år Ewa Holmlund, 22 år och Elisabeth "Liz" Lindgren, 23 år
Spårhund Sofia Eriksson Mikael Reuterswärd
Resväg Stockholm > Uppsala > Sala > Västerås > Eskilstuna > Södertälje > Kolmården > Norrköping > Motala > Köping > Hinsnoret > Borlänge > Göteborg Stockholm > Arlanda > Umeå > Långsele > Härnösand > Ånge > Östersund > Orsa > Borlänge > Karlstad > Örebro > Västerås
Uppdrag
 • Ta en fika hemma hos en rikskändis på orten och göra ett gemensamt uppträdande, samt få ett signerat fotografi.
 • Anordna en rockringstävling på ortens stora torg med minst fem personer iförda sin yrkesuniform.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
20 000 kr 25 000 kr
Resultat Dan & Daniel klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Ewa & Liz hittades av spårhunden,
med 35 sekunder kvar.

Avsnitt 2

Andra veckofinalen, 5 september 1997
Rymmarpar Dan & Daniel Tord & Laila
Dan Edström, 26 år och Daniel Dammare, 26 år Tord Tjernström, 39 år och Laila Filander, 40 år
Spårhund Göran Bergström Sanna Gutestam
Resväg Göteborg > Mölndal > Kungsbacka > Falkenberg > Slättåkra > Laholm > Helsingborg > Landskrona > Lund > Malmö Stockholm > Södertälje > Göteborg > Kungsbacka > Halmstad > Helsingborg > Lund > Hässleholm > Jönköping > Huskvarna > Adelöv > Varv > Norrköping
Uppdrag
 • Lära sig en ny dans under överinseende av en auktoriserad danslärare och därefter utföra en mindre föreställning.
 • Framföra en låt av Sven Ingvars tillsammans med en riktig orkester på en utlyst spelning.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg
50 000 kr (totalt 70 000 kr) 20 000 kr
Resultat Dan & Daniel klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Tord & Laila hittades av spårhunden,
med 37 sekunder kvar.

Avsnitt 3

Tredje veckofinalen, 12 september 1997
Rymmarpar Dan & Daniel Lena & Linda
Dan Edström, 26 år och Daniel Dammare, 26 år Lena Mölder, 34 år och Linda Trygg, 34 år
Spårhund Sofia Eriksson Mikael Reuterswärd
Resväg Malmö > Svedala > Skivarp > Sjöbo > Hörby > Olofström > Ulricehamn > Skara > Tibro > Jönköping Stockholm > Bålsta > Älvkarleby > Gävle > Ockelbo > Bollnäs > Mora > Rättvik > Göteborg
Uppdrag
 • Varje dag bjuda minst åtta personer på en sittande måltid på ortens stora torg.
 • Varje dag sjunga en viss sång med ortens kör.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg[a] Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg
80 000 kr (totalt 150 000 kr) 20 000 kr
Resultat Dan & Daniel hittades av spårhunden,
med 1 minut och 23 sekunder kvar.
Lena & Linda hittades av spårhunden,
med 1 minut och 1 sekund kvar.
 1. ^ Lena & Linda fick en bonuspott på 5 000 kr när de checkade in på spårhundens hotellrum.

Avsnitt 4

Fjärde veckofinalen, 19 september 1997
Rymmarpar Lena & Ingrid Minus & Putte
Lena Håkansson, 39 år och Ingrid Varga, 38 år Mikael "Minus" Jonsson, 34 år och Patrik "Putte" Ögren, 29 år
Spårhund Göran Bergström Sanna Gutestam
Resväg Stockholm > Tumba > Södertälje > Sala > Fagersta > Hedemora > Borlänge > Ludvika > Arboga > Örebro Stockholm > Norrtälje > Östhammar > Gävle > Sandviken > Filipstad > Sunne > Arvika > Karlstad
Uppdrag
 • Åka raggarbil ner till lokala korvmojen och äta korv och pommes eller mosbricka med raggarna.
 • Fira en historisk händelse med fyrverkerier på kommunens högsta byggnad, slå en signal till spårhunden och säga "Tänt var det här!".
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg[a] Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg
25 000 kr 25 000 kr
Resultat Lena & Ingrid hittades av spårhunden,
med 1 minut och 31 sekunder kvar.
Minus & Putte klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
 1. ^ Minus & Putte fick en bonuspott på 5 000 kr när de spelade ett spratt på spårhunden.

Avsnitt 5

Femte veckofinalen, 26 september 1997
Rymmarpar Teresa & Linda Minus & Putte
Teresa Addario, 27 år och Linda Addario, 25 år Mikael "Minus" Jonsson, 34 år och Patrik "Putte" Ögren, 29 år
Spårhund Sofia Eriksson Mikael Reuterswärd
Resväg Stockholm > Solna > Strängnäs > Åby > Åtvidaberg > Visby > Hultsfred > Malmö > Kalmar Karlstad > Säffle > Åmål > Göteborg > Delsjön > Kungsbacka > Berghem > Markaryd > Kristianstad
Uppdrag
 • Kora ortens starkaste man med en tårta.
 • Ta olika simmärken utomhus under övervakning av auktoriserad personal iförda olika huvudbonader.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
15 000 kr 50 000 kr (totalt 75 000 kr)
Resultat Teresa & Linda klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Minus & Putte klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.

Avsnitt 6

Sjätte veckofinalen, 3 oktober 1997
Rymmarpar Teresa & Linda Minus & Putte
Teresa Addario, 27 år och Linda Addario, 25 år Mikael "Minus" Jonsson, 34 år och Patrik "Putte" Ögren, 29 år
Spårhund Göran Bergström Sanna Gutestam
Resväg Kalmar > Lessebo > Växjö > Nässjö > Motala > Töreboda > Mariestad > Skövde > Jönköping > Helsingborg Kristianstad > Bromölla > Karlshamn > Karlskrona > Kalmar > Nybro > Växjö > Vetlanda > Jönköping > Linköping
Uppdrag
 • Anordna ett aerobicspass för grovarbetare på den lokala arbetsplatsen.
 • Få igång allsång med en Gullan Bornemark-klassiker på ortens biograf.
Prispott Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
40 000 kr (totalt 55 000 kr) 100 000 kr (totalt 175 000 kr)
Resultat Teresa & Linda hittades av spårhunden,
med 2 minuter och 18 sekunder kvar.
Minus & Putte klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.

Avsnitt 7

Sjunde veckofinalen, 10 oktober 1997
Rymmarpar Hjalle & Heavy Minus & Putte
Hjalmar "Hjalle" Östman, 21 år och Jonas "Heavy" Stentäpp, 22 år. Mikael "Minus" Jonsson, 34 år och Patrik "Putte" Ögren, 29 år
Spårhund Mikael Reuterswärd Sofia Eriksson
Resväg Stockholm > Husby > Västerås > Linköping > Örebro > Björbo > Mockfjärd > Avesta > Uppsala Linköping > Motala > Kumla > Karlskoga > Västerås > Uppsala > Huddinge > Haninge > Göteborg
Uppdrag
 • Framföra en hårdrocksklassiker i dansbandstappning tillsammans med ett dansband på orten.
 • Vara cheerleaders med alla attribut på en match inom det nationella seriesystemet.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg[a] Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg
30 000 kr 90 000 kr (totalt 265 000 kr)
Resultat Hjalle & Heavy klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Minus & Putte hittades av spårhunden,
med 1 minut och 45 sekunder kvar.
 1. ^ Hjalle & Heavy fick en bonuspott på 5 000 kr för att de fick en egenkomponerad låt uppspelad på radio.

Avsnitt 8

Åttonde veckofinalen, 17 oktober 1997
Rymmarpar Hjalle & Heavy Ann & Ewa
Hjalmar "Hjalle" Östman, 21 år och Jonas "Heavy" Stentäpp, 22 år. Ann Johansson, 35 år och Ewa Ohlsson, 39 år
Spårhund Sanna Gutestam Göran Bergström
Resväg Uppsala > Gävle > Malung > Karlstad > Kristinehamn > Skövde > Herrljunga > Göteborg > Halmstad Stockholm > Norrtälje > Sala > Arboga > Eskilstuna > Katrineholm > Örebro > Karlskoga > Karlstad
Uppdrag
 • Laga en utländsk maträtt tillsammans med en kock från samma land, samt lära sig en fras från det landets nationella språk.
 • Göra en eskimåsväng i kajak på ortens badhus.
Prispott Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
40 000 kr (totalt 30 000 kr) 25 000 kr
Resultat Hjalle & Heavy klarade sig från spårhunden. Ann & Ewa klarade sig från spårhunden.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Den andra säsongen sändes på fredagskvällar mellan den 3 april och 29 maj 1998. Till denna säsong gjordes en hel del förändringar, både i själva tävlingsupplägget och i studion. Då TV4 inte varit nöjda med höstens tittarsiffror slopades den så kallade spaningsledningen och kvar blev Göran Bergström som permanent spaningsledare. Spårhundarna blev också istället andra kändisar som varje vecka byttes ut. I det avslutande programmet för säsongen kunde man rösta fram den bästa spårhunden. Med cirka 13 000 röster vann Anna Book den omröstningen.

Då båda rymmarparen klarade sig i sista veckofinalen på säsong 1 fick de börja rymma. Deras resväg nollställdes och de fick börja om från vecka ett. Rymmarparen och spårhundarna släpptes från Katarinahissen i Stockholm. Rymmarna fick ta hissen ner medan spårhundarna fick springa ner för trapporna, precis som i den första säsongen.

Avsnitt 1

Första veckofinalen, 3 april 1998
Rymmarpar Ann & Ewa Hjalle & Heavy
Ann Johansson, 35 år och Ewa Ohlsson, 38 år Hjalmar "Hjalle" Östman, 21 år och Jonas "Heavy" Stentäpp, 22 år
Spårhund Staffan Ling Robert Aschberg
Resväg Stockholm > Nykvarn > Mariefred > Linköping > Nässjö > Askersund > Falköping > Lindsdal > Tollarp > Skurup > Trelleborg > Karlstad Stockholm > Norrköping > Växjö > Kalmar > Kallinge > Karlshamn > Markaryd > Lund > Malmö > Svalöv > Halmstad > Göteborg
Uppdrag
 • Framföra en nationaldans i traditionell klädsel till musik på ortens stora torg.
Prispott Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg[a] Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
15 000 kr 25 000 kr
Resultat Ann & Ewa hittades av spårhunden,
med 27 sekunder kvar.
Hjalle & Heavy klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
 1. ^ Hjalle & Heavy filmade båda spårhundarna i Hässleholm, och fick därmed veckans riskbonus på 10 000 kr.

Avsnitt 2

Andra veckofinalen, 10 april 1998
Rymmarpar Andreas & Göran Hjalle & Heavy
Andreas Gustafsson, 24 år och Göran Carlsson, 32 år Hjalmar "Hjalle" Östman, 21 år och Jonas "Heavy" Stentäpp, 22 år
Spårhund Micke Dubois Martin Melin
Resväg Stockholm > Norrköping > Linköping > Kalmar > Växjö > Karlshamn > Edenryd > Bromölla > Tollarp > Tomelilla > Borrby > Malmö, Gävle Göteborg > Borås > Jönköping > Skara > Lidköping > Uddevalla > Karlskoga > Örebro > Vik > Uppsala
Uppdrag
 • Uppvakta en rikskändis med tårta och hyllningsdikt.
 • Att lära sig en ny frisyr med hjälp av en frisör, som skulle utföras på en av dem själva.
Prispott Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg[a] Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
20 000 kr 50 000 kr (totalt 75 000 kr)
Resultat Andreas & Göran klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Hjalle & Heavy klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
 1. ^ Hjalle & Heavy filmade spårhunden i Skövde och fick därmed en riskbonus på 10 000 kr, och tvingade Martin Melin till ett depåstopp under veckofinalen.

Avsnitt 3

Tredje veckofinalen, 17 april 1998
Rymmarpar Hjalle & Heavy Andreas & Göran
Hjalmar "Hjalle" Östman, 21 år och Jonas "Heavy" Stentäpp, 22 år Andreas Gustafsson, 24 år och Göran Carlsson, 32 år
Spårhund Lasse Kronér Benno Magnusson
Resväg Uppsala > Sandviken > Borlänge > Djurås > Leksand > Mora > Orsa > Ljusdal > Hudiksvall > Sundsvall Gävle > Bollnäs > Edsbyn > Falun > Karlstad > Årjäng > Gustavsfors > Uddevalla > Borås > Kinna > Göteborg
Uppdrag
 • Sjunga en valfri en ABBA-låt i ett valfritt arrangemang tillsammans med ortens kör.
 • Anordna en skönhetstävling mellan minst fem bondgårdsdjur med en jury av fyra bönder.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg[a] Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
100 000 kr (totalt 175 000 kr plus varsin bil) 40 000 kr (totalt 60 000 kr)
Resultat Hjalle & Heavy klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Andreas & Göran hittades av spårhunden,
med 4 minuter och 49 sekunder kvar.
 1. ^ Andreas & Göran filmade spårhunden i Karlstad och fick därmed en riskbonus på 10 000 kr, och tvingade Benno Magnusson till ett depåstopp under veckofinalen.

Avsnitt 4

Fjärde veckofinalen, 24 april 1998
Rymmarpar Stefan & Gustav Hjalle & Heavy
Stefan Deak, 24 år och Gustav Eurén, 25 år Hjalmar "Hjalle" Östman, 21 år och Jonas "Heavy" Stentäpp, 22 år
Spårhund Claire Wikholm Sofia Eriksson
Resväg Stockholm > Norrköping > Linköping > Oskarshamn > Visby > Nynäshamn > Örebro > Nässjö > Kalmar > Karlskrona > Ystad > Malmö Sundsvall > Härnösand > Örnsköldsvik > Umeå > Åsele > Östersund > Sveg > Malung > Falun
Uppdrag
 • Framföra en andlig melodi tillsammans med Frälsningsarmén på ortens busstorg.
 • Framföra en kort version av en klassisk opera i en offentlig nöjeslokal.
Prispott Crystal Clear app clean.svg[a] Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg
30 000 kr 60 000 kr (totalt 235 000 kr och varsin bil)
Resultat Stefan & Gustav klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Hjalle & Heavy hittades av spårhunden,
med 45 sekunder kvar.
 1. ^ Stefan & Gustav filmade spårhunden i Stockholm och fick därmed en riskbonus på 10 000 kr, och tvingade Claire Wikholm till ett depåstopp under veckofinalen.

Avsnitt 5

Femte veckofinalen, 1 maj 1998
Rymmarpar Stefan & Gustav Petra & Julia
Stefan Deak, 24 år och Gustav Eurén, 25 år Petra Strömberg, 27 år och Julia Rosqvist, 24 år
Spårhund Kent Larsen Hasse Andersson
Resväg Malmö > Lund > Hässleholm > Helsingborg > Ängelholm > Växjö > Jönköping > Halmstad > Borås > Göteborg Stockholm > Märsta > Uppsala > Avesta > Hedemora > Björbo > Örebro > Kumla > Norrköping
Uppdrag
 • Framföra en känd dansscen ur en amerikansk storfilm inför publik på ortens största nattklubb.
 • Arrangera en bowlingtävling mellan ortens bowlinglag och en yrkesgrupp i uniform.
Prispott Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg[a] Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg
30 000 kr (totalt 60 000 kr) 15 000 kr
Resultat Stefan & Gustav klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Petra & Julia hittades av spårhunden,
med 3 sekunder kvar.
 1. ^ Stefan & Gustav filmade spårhunden i Helsingborg och fick därmed en riskbonus på 10 000 kr, och tvingade Kent Larsen till ett depåstopp under veckofinalen.

Avsnitt 6

Sjätte veckofinalen, 8 maj 1998
Rymmarpar Stefan & Gustav Tobbe & Tony
Stefan Deak, 24 år och Gustav Eurén, 25 år Tobias "Tobbe" Blom, 22 år och Tony Johansson, 22 år
Spårhund Östen Warnerbring Emma Sjöberg
Resväg Göteborg > Uppsala Stockholm > Malmö
Uppdrag
 • Göra en god gärning tillsammans med den lokala scoutföreningen iförda scoutuniformer.
 • Utföra en skadedjurssanering iklädda adekvat skyddsutrustning.
Prispott Ingen uppgift. Ingen uppgift.
Resultat Stefan & Gustav klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Tobbe & Tony klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.

Avsnitt 7

Sjunde veckofinalen, 15 maj 1998
Rymmarpar Tobbe & Tony Stefan & Gustav
Tobias "Tobbe" Blom, 22 år och Tony Johansson, 22 år Stefan Deak, 24 år och Gustav Eurén, 25 år
Spårhund Nick Borgen Charlotte Nilsson
Resväg Malmö > Lund > Eslöv > Hässleholm > Helsingborg > Ulricehamn > Skövde > Borås > Kinna > Göteborg Uppsala > Märsta > Täby > Rimbo > Gävle > Sundsvall > Umeå
Uppdrag
 • Försöka slå ett världsrekord från Guinness Rekordbok på en lokal pub.
 • Utföra en synkroniserad vattenbalett tillsammans med ett lokalt damfotbollslag.
Prispott Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
30 000 kr 90 000 kr (totalt 150 000 kr)
Resultat Tobbe & Tony klarade sig från spårhunden,
och gick vidare till nästa vecka.
Stefan & Gustav hittades av spårhunden,
med 1 sekund kvar.

Avsnitt 8

Åttonde veckofinalen, 22 maj 1998
Rymmarpar Tobbe & Tony Anna & Anette
Tobias "Tobbe" Blom, 22 år och Tony Johansson, 22 år Anna Dabrowski, 19 år och Anette Aronsson, 18 år
Spårhund Anna Book Björn Eriksson
Resväg Göteborg > Uddevalla > Öxnered > Karlstad > Borlänge > Sandviken > Gävle > Uppsala Stockholm > Västerås > Sala > Heby > Sandviken > Örebro > Köping > Eskilstuna > Malmö > Borås > Falköping > Jönköping
Uppdrag
 • Framföra en känd musikalscen med både dans och sång på ortens teater.
 • Agera professionella cheerleaders under valfri match inom det officiella seriesystemet.
Prispott Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear action button cancel.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg Crystal Clear app clean.svg
40 000 kr (totalt 70 000 kr plus varsin bil) 20 000 kr
Resultat Tobbe & Tony klarade sig från spårhunden. Anna & Anette hittades av spårhunden.

Avsnitt 9
Det nionde avsnittet sändes 29 maj 1998. Inga rymmare skickades ut, då detta avsnittet var endast ett finalprogram där alla tidigare rymmarpar och spårhundar under säsongen deltog i studion.
Under avsnittets gång delades det ut priser i olika kategorier som är listade här nedan med samtliga nominerade.

 • Bästa fint
Anna & Anette
Stefan & Gustav
Hjalle & Heavyvinnare
 • Bästa uppdrag
Hjalle & Heavy
Stefan & Gustavvinnare
Tobbe & Tony
 • Bästa riskbonus
Hjalle & Heavy
Andreas & Göran
Stefan & Gustavvinnare

 • På rymmens hederspris
Petra & Juliavinnare
 • Bästa spårhund:
Micke Dubois
Lasse Kronér
Claire Wikholm
Anna Bookvinnare
 • Bästa rymmarpar
Hjalle & Heavyvinnare
Stefan & Gustav
Tobbe & Tony

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Datum Tittare Rymmarpar Spårhund Stad Vinst Kommentarer
1 9 april 1999 1 530 000 Sofia Eriksson & Charlotte Ryding Bengt Dahlqvist Jönköping 30 000 Hittades inte
Uppdrag: Stå på en utannonserad konsert och framföra en svensk låt som vunnit melodifestivalen.
Tobbe & Tony Camilla Henemark Göteborg 15 000 Hittades inte
Uppdrag: Framföra professionell magdans på en lunchrestaurang inför publik.
2 16 april 1999 1 460 000 Sofia & Charlotte Micke Dubois Halmstad (40 000) Hittades
Uppdrag: Anrätta en nationalrätt på stora torget samt utföra någon form av underhållning från det land maträtten kommer ifrån.
Tobbe & Tony Laila Westersund Malmö 50 000 Hittades inte och fick riskbonus
Uppdrag: Anordna en modevisning med årets badmode.
3 23 april 1999 1 405 000 Paul Bengtsson & Matthias Lavesson Heavy Helsingborg 20 000 Hittades inte
Uppdrag: Gestalta en av de sju dödssynderna i ett skyltfönster.
Tobbe & Tony Hjalle Uppsala 20 000 Hittades inte
Uppdrag: Fånga en fisk, tillreda den i ett lokalt restaurangkök och äta upp den under festliga former med restaurangens kock.
4 30 april 1999 1 050 000 Paul & Matthias Tilde de Paula Göteborg (20 000) Hittades
Uppdrag: Utsmycka och resa en midsommarstång på ortens stora torg, och ge en uppvisning i pardans som de lärt sig av en danslärare samma dag.
Tobbe & Tony Ted Åström Västerås (60 000) Hittades
Uppdrag: Arrangera ett drive in-bingo med minst 10 fordon bestående av hälften bilar och hälften motorcyklar. Utdela ett ansenligt pris och en kyss på munnen till vinnaren.
5 7 maj 1999 990 000 Pernilla Moberg & Maud Cedergren Gert Fylking Karlstad 10 000 Hittades inte
Uppdrag: Anordna en raggarkaravan med minst 5 bilar och åka raggarrundan genom stan. Avsluta rundan vid den centrala korvmojjen och tillsammans med frälsningsarmén och raggarna sjunga valfri sång.
Patrik Putte Elgh & Poul Palle Poulsen Patrik Sjöberg Malmö 5 000 Hittades inte och fick riskbonus
Uppdrag: Ordna avslappningsövningar med minst 5 gravida (i minst 6:e månaden) kvinnor i passande atmosfär.
6 14 maj 1999 1 235 000 Pernilla & Maud Hasse Aro Helsingborg (20 000) Hittades
Uppdrag: Utföra en god gärning tillsammans med minst fem uniformsklädda scouter. Ett av ortens kommunalråd ska bestämma vad ni ska göra och godkänna resultatet.
Putte & Palle Lucette Rådström Linköping 10 000 Hittades inte och fick riskbonus
Uppdrag: En av dem skulle tillsammans med minst fem ortsbor sjunga en sommarsång, med ordet sommar i refrängen. Uppdragets ska utföras med vatten upp till hakan på den lokala badplatsen.
Badplatsen ska antingen vara havsbad eller sjö. De ska turas om att vara i vattnet. Alla ska vara iklädda endast badkläder.
7 21 maj 1999 1 155 000 Svante Nordström & Patrik Hagberg Lars-Åke Wilhelmsson Kalmar 15 000 Hittades inte. Under veckofinalen var Lars-Åke utklädd till Babsan.
Uppdrag: Agera cheerleader på ett idrottsevenemang med ansenlig publik. Innehålla allt som cheerleading omfattar vad gäller klädsel och koreografi. Ej korp eller träning.
Putte & Palle Olof Johansson Örebro (60 000) Hittades men fick riskbonus. Göran Bergström vikarierade för Olof en dag.
Uppdrag: Anordna en längdspottningstävling mellan två lag i stadsparken. Varje lag ska bestå av minst 5 st personer från en uniformerad yrkesgrupp.
28 maj 1999 På grund av Malexandermorden ställdes programmet in då ett av rymmarparen befann sig i området.
8 4 juni 1999 1 155 000 Svante & Patrik Anna Book Uppsala (10 000) Hittades
Uppdrag: Sätta ihop en vandrande orkester med minst 10 instrument och framföra en ackompanjerad ABBA-låt samtidigt som de marscherar genom stan.
Charlotte Hanklin & Marna Edmark Göran Bergström/Hjalle & Heavy Norrköping (10 000) Hittades. Göran var spårhund under veckan och Hjalle & Heavy under veckofinalen.
Uppdrag: Auktionera ut minst 10 begagnade saker på stadens torg. På auktionen ska de få ihop minst 500 kr som de ska skänka till välgörande ändamål.

Tittarsiffror[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1, 1997

Nr Sändningsdatum Tittarsiffror[3]
1 29 augusti 1997 827 000 921 000
2 5 september 1997 722 000 786 000
3 12 september 1997 1 010 000 1 074 000
4 19 september 1997 986 000 1 128 000
5 26 september 1997 811 000 912 000
6 3 oktober 1997 972 000 1 077 000
7 10 oktober 1997 946 000 1 079 000
8 17 oktober 1997 1 102 000 1 263 000

Säsong 2, 1998

Nr Sändningsdatum Tittarsiffror[3]
1 3 april 1998 1 202 000 1 368 000
2 10 april 1998 1 187 000 1 594 000
3 17 april 1998 1 081 000 1 398 000
4 24 april 1998 1 149 000 1 534 000
5 1 maj 1998 971 000 1 353 000
6 8 maj 1998 859 000 1 292 000
7 15 maj 1998 740 000 1 130 000
8 22 maj 1998 905 000 1 282 000
9 29 maj 1998 975 000 1 094 000

Referenser[redigera | redigera wikitext]